Tudja, honnan jön a halálsugár?

KULTÚRA
2014 június 23., 18:04
comments 82

Nélkülözhetetlen listát állított össze az Io9 31, a scifikből a köz- és a tudományos nyelvbe is átkerült kifejezés eredetéről. A részletes listáért és a hosszas kifejtésekért kattintson, itt most csak a kedvenceimet válogatnám ki:

  • Időutazó: ezt a scifi, mint műfaj egyik nagyapja, H. G. Wells találta ki 1894-es korszakalkotó művében, az Időgépben. Meglepő módon az időutazás csak két évtizeddel később jelent meg először nyomtatásban.
  • Terraformálás: Ezt először Jack Williamson használta 1942-es regényében az Ütközési pályában (Collision Orbit).
  • Űrhajó: Bár magától értetődőnek tűnik, de ezt is ki kellett találnia valakinek. 1880-ban írták le először egy könyvkritikában a Pall Mall Gazette-ben.
  • Ray Gun: hinné, vagy sem, ezt a fogalmat már 1916-ban megalkották, az Intrigue című némafilm főszereplője, egy fiatal amerikai tudós forradalmasítja vele a hadviselést.
  • Halálsugár: Ezt pedig még régebben, 1914-ben használták a csodálatos Pathé stúdió egy 14 részes scifisorozatának 13. részében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.