Tudja, honnan jön a halálsugár?

2014 június 23., hétfő 18:04
82

Nélkülözhetetlen listát állított össze az Io9 31, a scifikből a köz- és a tudományos nyelvbe is átkerült kifejezés eredetéről. A részletes listáért és a hosszas kifejtésekért kattintson, itt most csak a kedvenceimet válogatnám ki:

  • Időutazó: ezt a scifi, mint műfaj egyik nagyapja, H. G. Wells találta ki 1894-es korszakalkotó művében, az Időgépben. Meglepő módon az időutazás csak két évtizeddel később jelent meg először nyomtatásban.
  • Terraformálás: Ezt először Jack Williamson használta 1942-es regényében az Ütközési pályában (Collision Orbit).
  • Űrhajó: Bár magától értetődőnek tűnik, de ezt is ki kellett találnia valakinek. 1880-ban írták le először egy könyvkritikában a Pall Mall Gazette-ben.
  • Ray Gun: hinné, vagy sem, ezt a fogalmat már 1916-ban megalkották, az Intrigue című némafilm főszereplője, egy fiatal amerikai tudós forradalmasítja vele a hadviselést.
  • Halálsugár: Ezt pedig még régebben, 1914-ben használták a csodálatos Pathé stúdió egy 14 részes scifisorozatának 13. részében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt