17 millió forintért kelt el Ceausescu irodabútora

Persze euróban, úgy 55 ezret kellett kifizetni a kommunista diktátor juharfából készült bútoraiért. Ez a kikiáltási ár öt és félszerese volt.

A legnagyobb forgalmú romániai aukciós ház saját tapasztalata alapján azt közölte, hogy Romániában továbbra is nagy érdeklődés mutatkozik a kommunista diktatúra, és a Ceausescu család relikviái iránt. A diktátor által használt Cross márkájú golyóstollkészletért 2000 eurót (614 ezer forintot), egy olyan iratért, amely Nicolae Ceausescut az ország első vadászává nyilvánítja, 125 eurót (38 ezer forintot) fizetett egy vásárló.

Az 1989 decemberében kivégzett diktátorpár ingóságainak a zömét 1999 és 2001 között értékesítette árveréseken a román állam.

Egy áprilisban készített közvélemény-kutatáson a válaszadók 69 százaléka mondta azt, hogy rosszabbul él mint 1989 előtt, és 66 százaléka gondolta úgy, hogy az emberek ma is megválasztanák Ceausescut államfőnek. Arra a kérdésre, hogy ők maguk megszavaznák-e a diktátort, a válaszadók 46 százaléka igennel, másik 46 százaléka nemmel válaszolt. (MTI)