A CÖF szerint az Alaptörvénnyel sem fér össze Tasnádi államtitkári kinevezése

POLITIKA
2014 június 27., 10:28
comments 68

A Békemenetet szervező _civil_ szervezet továbbra sem tud mit kezdeni azzal, hogy kedvenc kormányukban egy egykori III/II-es tartótisztet neveztek ki rendészeti államtitkárnak.

A hét elején egyszer már felháborodtak, legújabb közleményükben a Fidesz által megalkotott Alaptörvényre hivatkozva támadják Tasnádi László kinevezését.

Mint írják,

"Alaptörvényünk U cikke kimondja, a jog uralmán alapuló állami berendezkedésünk és a megelőző kommunista diktatúra összeegyeztethetetlenek.

A diktatúra politikai szervezetei bűnöző szervezetek voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak az elnyomó rendszer fenntartásáért, irányításért, az elkövetett jogsértésekért és a nemzet elárulásáért."

Szerintük a civil társadalomnak nincs szüksége az érintettek utólagos magyarázkodására, helyette törvényi változást akarnak, ami megszabná, hogy a jövőben a kommunista állampárt vezető funkcionáriusai, közhivatalnokai ne tölthessenek be közhivatalt.

#bekemenet

"A CÖF-CÖKA ezért tisztelettel felkéri az Igazságügyi Minisztériumot a szükséges jogalkotói lépések megtételére annak érdekében, hogy a demokratikus úton megválasztott képviselők a Parlamentben mielőbb, ugyan megkésve, de a lusztráció jegyében, törvényt fogadhassanak el. A magyar társadalom igénye, hogy 25 évvel a rendszerváltás után a régmúlt tetteiért felelősséggel tartozó személyek közhatalmi pozícióba juttatása a továbbiakban ne rombolja a társadalmi kohéziót és a kormány legitimitása, például III/II-es ügyek kapcsán, a későbbiek folyamán se legyen megkérdőjelezhető."

- írják még MTI-nek eljuttatott közleményükben.

Tasnádiról éppen pénteken derült ki, hogy Nagy Imre újratemetéséről egy a karrierjét az ÁVH-ban kezdő ügynök is jelentgetett neki. A Fidesz politikusai szerint szakmai kérdésekről van szó:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.