A kormány büntetőfeljelentésre készül a civil szervezetek ellen

POLITIKA
2014 június 27., 09:41
comments 251

Lehet, hogy meg sem kell várni a Kehi-vizsgálat végét, és már előbb meg lehet tenni a büntetőfeljelentést a norvég civil alap ügyében

- mondta Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

photo_camera Képek: Botos Tamás

Csepreghy a Heti Válasz csütörtöki cikkére alapozza ezt, ami az Ernst&Young könyvizsgáló cég jelentését ismertette a pénzek 2008-2010 közötti felhasználásáról. A lap szerint a vizsgálat megállapította, a pénzek magyarországi felhasználásakor nem volt biztosított a bírálók függetlensége, mert ugyanazok a szervezetek és személyek döntöttek a pénztek elosztásáról, mint akik részesültek ebből. Állítólag utólag nyúltak bele a pályázatok pontszámaiba is.

Azt Csepreghy is elismeri, hogy egyelőre nem tudják, pontosan mi áll ebben a vizsgálatban, ezért kérni fogják az Ernst&Youngtól, hogy hozzák nyilvánosságra annak teljes anyagát.

Ha ez megerősíti, ami a sajtóban megjelent, szerintük büntetőfeljelentést kell tenni. Ez ugyanis a sikkasztás és szervezett csalás gyanúját veti fel.

15_csepreghy_nandor_fejlesztesi_helyettes_allamtitkar_1 copy copy

Az ügy érdekessége, hogy az említett vizsgálatot maga a norvég fél rendelte meg, annak megállapításaival ennek megfelelően tisztában is voltak. Ennek ellenére továbbra is ezekkel a szervezetekkel működtek együtt, sőt, kifejezetten példásnak nevezték a magyarországi pénzosztás gyakorlatát. Vagyis a kormány

  • vagy azt állítja, hogy Norvégiát nem zavarja, hogy a saját pénzével mi történik, ezért nekünk kell a segítségükre sietnünk
  • vagy azt, hogy Norvégia szándékosan átláthatatlanul működő szervezeteket támogat.

Az ellentmondást Csepreghy Nándor kérdésünkre sem oldotta fel, azt viszont elmondta, az új helyzetben Norvégiának színt kell vallania, különösen azért, mert eddig nem beszéltek arról, zajlott már vizsgálat a témában. A kormány tárgyalni akar Norvégiával az ügyben.

A kormány mindenesetre most úgy érzi, egy új forrás igazolja őket abban, amiről korábban is beszéltek, vagyis, hogy visszaélések történnek a pénzek elosztásánál.  Móra Veronika, a pénzek elosztásáért felelős konzorciumot irányító Ökotárs vezetője korábban arról beszélt, aki valamelyik pályázat esetében összeférhetetlen, az nem vesz részt annak értékelésében, sőt, jelen sincs az értékeléskor.

csepreghy_nandor_fejlesztesi_helyettes_allamtitkar_1
A norvég nagykövetség egyelőre nem reagált.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.