Orbán: Ez nem presztízsveszteség, hanem kiállás a magyar érdekekért

külföld
2014 június 27., 14:24
comments 242
photo_camera MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Orbán Viktor a Juncker megválasztásáról döntő brüsszeli csúcs után elmagyarázta, hogy miért szavazott a luxemburgi jelölttel szemben, és miért nem baj, hogy most álláspontjával kisebbségben maradt.

Ez nem presztízsveszteség, hanem kiálltam a magyar nemzet érdekei mellett - mondta.

Orbán szerint a magyar nemzeti ügyek melletti kiállást nem kérdőjelezheti meg, hogy egyedül, másodmagával vagy éppen többségben van álláspontjával. Az EU 28 tagállamainak vezetői közül csak ő és a brit David Cameron szavaztak Juncker ellen.

Hogyan lett nemzeti érdek a Juncker ellenes szavazás?

Úgy, hogy a magyar kormányfő szerint sérti az EU alapszerződését, hogy az EP pártjai mondták meg, hogy ki lehet a jelölt, holott a bizottság élére a tanácsnak van joga jelölni. És Orbán szerint a kicsi és közepes államoknak meg kell mutatniuk, hogy minden esetben ragaszkodnak a közös joghoz, mert csak ez védheti meg őket a nagy államok túlerejétől.

Orbán szerint az elmúlt öt évben rendszeresen lopakodva átléptek a szerződéseken az EU-ban, és olyan dolgokba szóltak bele Brüsszelből, aminek nemzeti hatáskörben kellene lenniük. Ilyennek nevezte a rezsicsökkentést, a bankadót és a házi pálinkafőzést is.

Orbán hangsúlyozta, hogy nem Juncker személye, hanem az ilyen trükközés ellen szavazott.

„A kialakult gyakorlat megváltoztatásáért szavaztam” – mondta.

Juncker megválasztásának hátteréről itt olvashat bővebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.