Porosenko: Este tízig eldöntjük, lesz-e még tűzszünet

külföld
2014 június 27., 11:53
comments 174

A brüsszeli EU-csúcson a miniszterelnök ultimátumot küldtek a kelet-ukrajnai felkelőknek, illetve valójában Oroszországnak. Az EU határozatai a következők:

  • Támogatják Petro Porosenko béketervét (a felkelők leteszik a fegyvert, Kelet-Ukrajna utána erős önkormányzatiságot kap, az orosz nyelvet hivatalosan is használhatják).
  • Üdvözlik, hogy a közvetlen orosz katonai beavatkozásról szóló felhatalmazást visszavonták Moszkvában.
  • Elítélik, hogy a héten csak az ukrán hadsereg tartotta tiszteletben a tűzszünetet, és a felkelők nem.
  • Felszólítják Oroszországot, hogy ne küldjön több fegyvert és harcost  Kelet-Ukrajnába.
  • Az EBESZ-nek kellene az ukrán-orosz határt és a tűzszünet betartását ellenőriznie.
  • Brüsszelben július 8-án pénzgyűjtő konferenciát szerveznek Ukrajna megsegítésére. 750 millió euró gyorssegélyt az Európai Bizottság már jóváhagyott.
  • A tanács továbbra sem ismeri el a Krím orosz megszállását, és továbbra is fennmarad az ottani áruk importjának tilalma.
  • A tanács elvárja, hogy hétfőig legyen egyezség az EBESZ ellenőrző szerepéről (határvédelem + tűzszünet); engedjék vissza az ukrán hatóságokat arra a három határátkelőre, amit a felkelők elfoglaltak; engedjék szabadon az összes elrabolt EBESZ-es megfigyelőt (négyet péntek reggel elnegedtek); kezdődjön tárgyalás Porosenko béketervéről.
  • Ha mindez nem teljesül, akkor majd valamit lép a tanács, és itt fenntartja a jogát jelentős szankciók kivetésére is.

Porosenko a következtetések elfogadása után megígérte, hogy Kelet-Ukrajnában tiszteletben tartanák az oroszok jogait, ha a felkelők letennék a fegyvert.

Az ukrán hadsereg egyoldalú tűzszünetet hirdetett a héten, ez péntek este tízkor lejár. Porosenko azt mondta délután fél háromkor, hogy hazamegy Kijevbe, és az ukrán hadvezetéssel eldöntik, hogy meghosszabbítják-e.

Az Oroszország elleni újabb EU-s szankciók esélyeiről azt mondta, hogy fontosabb lenne tárgyalni az oroszokkal a megoldásról, a szankciók nem lehetnek önmagukért valók.

Azt reméli, hogy az oroszok rájönnek, hogy az ukrán – EU megállapodás nekik is jó lehet, mert Ukrajna híd lehet az orosz áruk és az európai piacok között.

Ám míg az újságírók előtt Porosenko ezt a békülékeny vonalat vitte, addig a tanácsülésről diplomaták azt szivárogtatták ki, hogy ott nagyon kemény és harcias beszédet mondott a kormányfőknek a zárt ajtók mögött. A híresztelés szerint Angela Merkel német kancellár is nagyon határozott volt, és egyértelműen kiállt az ukránok mellett.

Ez meg is látszik a fent ismertetett tanácsi következtetések stílusán. Az ugyanis sokkal keményebb lett mint a hét elején készült első változat: konkrét határidő és konkrét követelések vannak benne, nagyon szűken mérve az időt megfontolásra, hiszen hétfőig kell teljesülniük a brüsszeli igényeknek.

Nem véletlen, hogy eléggé elhúzódott a szöveg vitája: a tervezett 11.45 helyett csak 14.15-kor jöttek elő vele.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.