Tudják, melyik cég viseli nagyon a szívén a magyar film ügyét? Hát a Paksi Atomerőmű!

A Magyar Nemzeti Filmalapnak két számlája van. Az egyik, amire a költségvetési források jönnek. Ez a pénz megy az alap működésére, és a magyar filmek közvetlen támogatására. A másik letéti számlán gyűjtik a Magyarországon forgatott (akár koprodukciós) filmek 20 százalékos, közvetett támogatására használható pénzt. A második számlára költségvetési forrás nem mehet, hiszen az az EU-s jogszabályok szerint tiltott állami támogatásnak minősülne. A közvetett támogatásként kiadható pénzt ezért a Filmalap gazdasági szereplőkről gyűjti. Az adományokért cserébe a cégek társaságiadó-kedvezményt kapnak.

Ezen a számlán azonban tavaly elég kevés pénz gyűlt volna össze, ha nem lép közbe a Paksi Atomerőmű.

A cég 40,4 milliárdos adózás előtti eredményéből nagyvonalúan 5 milliárdot adott a Filmalapnak. Ez nem tilos, az erőmű még az adójából is leírhatja ezt az összeget, viszont ez az állami támogatás tiltásának megkerülése, hiszen a Paksi Atomerőműben tulajdonképpen állami pénz van.

Tavaly a közvetett támogatások letéti számláján 9,7 milliárd forintot gyűjtött a Filmalap, tehát az összeg több mint felét az atomerőmű adománya teszi ki. (Napi.hu)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.