Orvosközpontúvá válik az anyabarát kórház?

szülés
2014 június 29., 16:53

Orvos, vagy szülésznő, az itt a kérdés. Holnaptól elméletileg szabadon dönthet minden várandós nő, és ha orvosa problémamentesnek nyilvánítja a terhességét, akár a szülésznőhöz is járhat terhesgondozásra, nem csak szülész-nőgyógyászhoz. Hogy az új rendszer kinek kedvez, és kinek nem, arról folytak és folynak is szakmai és kevésbé szakmai viták.

Vannak, akik szerint a szabad szülésznőválasztás miatt a magánpraxist vivő orvosok veszélyeztetve érzik majd tevékenységüket, a terhesgondozásért kapott hálapénzüket. Hogy valóban így van-e, nem tudni, azonban a kismamák körében a természetes szülés kórházi zászlóshajójának tartott budapesti Szent Imre Kórház körül most váratlanul és alaposan felkavarodott az állóvíz. Úgy fest, a természetes szülésből ebben a kórházban elég volt. A lassú és eddig csak a színfalak mögött zajló hátraarc ellen tiltakozók az intézmény egyik legnépszerűbb szülésznője, Vass Gabriella kórházból való eltávolítása miatt ma délután demonstrálnak majd az épület előtt.

Visszaszorul a természetes szülés a Szt. Imrében?

A Szent Imre Kórház szülészetén úgy halljuk, új szelek fújnak. Két, az osztály működését jól ismerő forrásunk is megerősítette: a két évvel ezelőtt kinevezett új főorvos nem erőlteti a "hosszadalmas" természetes szüléseket. Olyannyira nem, hogy feltűnés nélkül és csendben, de sorban megválnak a háborítatlan szülést pártoló szakemberektől. Persze csak azoktól, akik nem tartoznak egyik szülészorvos dinasztiához sem, és nem elég tekintélyesek ahhoz, hogy megvédjék az állásukat. Nincs itt semmi látnivaló, csak nem hosszabbítanak szerződést, lejárt gyes után nem térhet vissza az orvosnő. Sima ügy. Lassú víz partot mos, nem is kell indokolni, mit történik. Ez a másik háttere a mostani eseményeknek.

Az újbudai intézmény néhány évvel ezelőtt pont azzal szerzett hírnevet, hogy az országban szinte példátlan módon lehetőséget adott a háborítatlan szülésre, születésre, és nemcsak anya- és bababarát ellátással és medencés szülőszobával járt sok más intézmény előtt, hanem dicséretesen alacsony császármetszési statisztikával is dicsekedhettek. Ennek a hírnévnek a kivívásában oroszlánrésze volt a Prof. Rákóczi Istvánnak. Az ő nyugdíjba vonulása után vette át az osztály vezetését Dr. Sziller István, aki a szülészeti osztály működését jól ismerők szerint elődjéhez képest korántsem annyira elkötelezett híve a természetes szülésnek. Az elmúlt hónapokban egyre több olyan esemény történt, amelyek miatt a háborítatlan szülést pártoló orvosok, szülésznők és szüléskísérő dúlák is úgy érezhették, csendes hátraarc zajliik a szülészeti osztályon, és újra a szülés medikalizált szemléletét részesíti előnyben a vezetés.

Kétségtelen, a háton fekve, méhösszehúzódásokat serkentő infúzióval, gátmetszéssel és az orvos számára kényelmes pozícióban a doktorok számára könnyebb a szülés, azonban mindez sem az anyák, sem a csecsemők számára nem jó megoldás. A háborítatlan szülést pártoló szemlélet ezzel szemben azt vallja, hogy kevés kivétellel minden nő képes világra hozni a gyermekét, amennyiben ehhez megfelelő időt, türelmet és támogatást kap. Ennek a szemléletváltásnak a szülésznői oldalról egyik kulcsszereplője Vass Gabriella, az Országos Bábaszövetség elnökségi tagja, akinek érdemeit a szakma messzemenően elismeri. Munkájával a szakember a Richter Aranyanyu pályázatán a legjobb egyészségügyi dolgozók közé is bekerült.

Eltávolítják a túl népszerű szülésznőt

A méltán népszerű szülésznő azonban július elsejétől nem dolgozhat a Szent Imre kórházban. Habár több tucat nő vár rá, akik azt szeretnék, hogy ő kísérje a szülésüket, Gabriellának nem hosszabbították meg a szerződését, és azt sem tették lehetővé számára, hogy ahogy a szerződése megkötése előtti időszakban, úgy annak lejárta után is önkéntesként végezze a munkáját az osztályon, holott az általa gondozott kismamák érdekében így is vállalná a feladatot. Elbocsátása azzal jár, hogy a jövőben semmilyen módon nem lehet jelen a kórházban szüléseknél, nem tud szülésznőként segíteni a kismamáknak.

Az ügyet jól ismerő egyik forrásunk szerint a döntés mozgatórugója kettős: egyrészről az irigység másrészről az, hogy a kórház már nem támogatja a természetes szülést. Nézzük az elsőt. Irigység. Ennek az oka állítólag a népszerűség. A magyar szülészeti "modell" hálapénzei miatt a népszerűség kifizetődő. A jó szakember híre gyorsan terjed, a hozzáértést és hozzáállást a szülés után szívesen és bőkezűen honorálják a szülők. Most hogy a legnépszerűbb szülésznő szerződését nem hosszabbították meg és önkéntes sem maradhat, a "kismamái" a kórházban dolgozó többi szülésznő közül kell válasszanak.

Eközben a Facebookon rövid idő alatt közel négyszázan írták alá a petíciót, ami a kórházi keretek között választható természetes szülés ellehetetlenítése ellen íródott. A közösségi oldali felületen arra is kérik a tagokat, hogy - az általuk készített sablont felhasználva, vagy anélkül - ki-ki elektronikus levelet is fogalmazzon az elbocsátott szülésznő közvetlen főnökének, valamint a kórház igazgatójának, magyarázatot, a szülésznő visszahelyezését és a medikalizált szülésvezetés helyett a természetes szülések támogatását kérve.

Választ még nem kaptak, ezért ma délután kettő órakor a kórház épülete előtt tiltakoznak.

Kép: Origo

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.