Vérvizsgálattal is szűrhető lesz a mellrák

2014 június 30., hétfő 5:28
1

Izraelben és Olaszországban hamarosan már akár egy egyszerű vérvizsgálattal is kimutatható lesz a mellrák. A teszt nyolc éves kutatás eredménye, a betegség korai felismerésében hatalmas áttörést hozhat. Az amerikai szakmai befektetők és az izraeli kutatóintézet reményei szerint hamarosan az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai is engedélyezik a forradalmi diagnosztikai eljárást, ami felválthatja a sokszor kellemetlen és kevésbé hatékony vizsgálatokat.

Az Octava tesztek mindössze három óra alatt a korábbi módszereknél sokkal pontosabb eredményt adnak. Az áruk nagyjából 200 dollár (kb. 44 ezer forint). A gyorsaság mellett a legfontosabb, hogy az innovációval a mellrák felderítési pontossága és ezáltal a túlélési esélyek is jelentősen nőhetnek, továbbá olyan nők is diagnosztizálhatóak lehetnek, akiknél a jelenlegi szűrési módszerek valamiért nem alkalmazhatóak.

Nagyon sok a téves diagnózis

Jelenleg ultrahang, röntgen és MRI készülékekkel vizsgálják a nőket, és eltérés gyanúja esetén biopsziás mintavétellel bizonyosodnak meg a daganatos sejtek jelenlétéről, de gyakori a téves eredmény. Különösen a fiatal nők esetében, akiknél a biopszia fals negatív eredményeinek aránya eléri az 50 százalékot, azaz minden második beteg nőt egészségesnek találnak.

Magyarországon a mellrák a harmadik leggyakoribb ráktípus, a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Magyarországon körülbelül ötezer új beteget diagnosztizálnak évente, és a korai felismerés sokat javíthatna a negyven százalékos halálozási arányon. Ugyan minden 45 és 65 év közötti magyar nő kétévente behívót kap szűrővizsgálatra, közülük mégis csak minden második vesz részt a szűréseken. Mert kellemetlen, mert fájdalmas, mert csak.

Az izraeli tudósok vértesztje az első vérvizsgálat a világon, mely kifejezetten a rák jelenlétét fedi fel, nem csak annak markereit jelzi. A kutatók abból indultak ki, hogy feltételezték, összefüggés lehet a rák és az immunrendszer között. A rákos betegek immunrendszere pedig nem működik megfelelően, és így nem tudja elpusztítani a rákos sejteket. A 42 éves Galit Yahalom 15 fős biológusokból és a számítógép-szakértőkből álló tudós csapata ebből kiindulva keresett diagnosztikai megoldást a mellrák korai felismerésére.

Eljárásuk egy matematikai algoritmus segítségével, a vérben található fehérjéket elemezve, egészséges nőknél csupán öt százalékos hibahatárral ad fals eredményt az egészséges embereknek, és a betegek háromnegyedét képes helyesen kiszűrni. Az is fontos újítás, hogy egyszerre 96 vérmintát tudnak tesztelni az új módszerrel. A csapat jelenleg azon dolgozik, hogy más rákos megbetegedések feltárására is kiterjesszék módszerüket.

A kutató vállalat oldala szerint a tesztet várhatóan még ebben az évben több európai országban is elkezdik használni.

A cikk forrása.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt