A világ 15. leggazdagabb embere nem tud jól aludni a növekvő egyenlőtlenség miatt

gazdaság
2014 július 01., 04:03
comments 10

"Miért vagyok álmatlan Hong Kongban? Attól tartok, hogy a növekvő vagyoni és lehetőségekbeli egyenlőtlenségek válhatnak az új normállá, ha nem teszünk valamit" - jelentette ki a hétvégén a kuangtungi Santou Egyetemen Li Ka-sing, a 85 éves milliárdos, aki 34,6 milliárd dolláros vagyonával a világ 15. leggazdagabb embere.

Ha ez így van, akkor a statisztikák szerint egyre álmatlanabbak lesznek az éjszakái. Hong Kongban már a hetvenes években is viszonylag nagy volt az egyenlőtlenség, az ezt mérő Gini-index szerint (amin a 0 a teljes egyenlőség, az 1 a teljes egyenlőtlenség) már 1971-ben 0,43-as volt az egyenlőtlenség mértéke. Ez 1991-re 0,476-ra romlott, 1997-ben pedig, amikor Hong Kong visszakerült Kínához, már 0,518 volt. Azóta még tovább romlott, 2011-ben már 0,537 volt.

A Quartz még egy érdekes adatot közölt:

A világon 3 milliárd 207 millió ember van, akinek tízezer dollárnál kevesebb a vagyona.

Ha Li mindegyiküknek adna adni tíz dollárt, akkor is maradna még 2,5 milliárd dollárja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.