Őrizetbe vették Nicolas Sarkozyt

külföld
2014 július 01., 07:36
comments 70

Az AFP-nek egy francia bírósági forrás erősítette meg, hogy Franciaország volt elnökét befolyással üzérkedés és nyomozási titkok megsértésének gyanújával vették őrizetbe kedden reggel. A Financial Times szerint Sarkozy egyelőre minden törvénysértést tagadott a kihallgatása alatt.

A február 26. óta tartó nyomozásban egy informátori hálózatot leplezett le a hatóság, ami a rendőrségről, az ügyészségről és a bíróságokról szivárogtatott információkat Sarkozynek, hogy az elnök hamar megtudja, ha eljárás indulna ellene vagy egy hozzá közel álló személy ellen. A hálózat tagjai ezen felül több esetben is az elnöknek kedvezően befolyásolták a francia igazságszolgáltatást.

Ugyanebben az ügyben kérdezték ki hétfőn Sarkozy ügyvédjét és a francia Semmítőszék (az ottani legfőbb bíróság) két büntetőbíráját is. A nyomozók eredetileg Sarkozy és ügyvédje telefonhívásainak lehallgatása után fogtak gyanút.

A lehallgatásra pedig egy másik nyomozás miatt volt szükség, ebben az ügyben azt vizsgálják, hogy Sarkozy a 2007-es elnöki kampányában fogadott-e el pénzt Moammer Kadhafitól, az akkor még hatalomban lévő líbiai diktátortól. Sarkozy ezeket a vádakat is tagadta.

Az őrizetbe vétel a francia jog szerint 24 óráig tarthat, de egy nappal meghosszabbítható. (LeMonde)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.