Őrizetbe vették Nicolas Sarkozyt

Az AFP-nek egy francia bírósági forrás erősítette meg, hogy Franciaország volt elnökét befolyással üzérkedés és nyomozási titkok megsértésének gyanújával vették őrizetbe kedden reggel. A Financial Times szerint Sarkozy egyelőre minden törvénysértést tagadott a kihallgatása alatt.

A február 26. óta tartó nyomozásban egy informátori hálózatot leplezett le a hatóság, ami a rendőrségről, az ügyészségről és a bíróságokról szivárogtatott információkat Sarkozynek, hogy az elnök hamar megtudja, ha eljárás indulna ellene vagy egy hozzá közel álló személy ellen. A hálózat tagjai ezen felül több esetben is az elnöknek kedvezően befolyásolták a francia igazságszolgáltatást.

Ugyanebben az ügyben kérdezték ki hétfőn Sarkozy ügyvédjét és a francia Semmítőszék (az ottani legfőbb bíróság) két büntetőbíráját is. A nyomozók eredetileg Sarkozy és ügyvédje telefonhívásainak lehallgatása után fogtak gyanút.

A lehallgatásra pedig egy másik nyomozás miatt volt szükség, ebben az ügyben azt vizsgálják, hogy Sarkozy a 2007-es elnöki kampányában fogadott-e el pénzt Moammer Kadhafitól, az akkor még hatalomban lévő líbiai diktátortól. Sarkozy ezeket a vádakat is tagadta.

Az őrizetbe vétel a francia jog szerint 24 óráig tarthat, de egy nappal meghosszabbítható. (LeMonde)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.