Húsz ország nagykövetsége üdvözölte a budapesti Pride-ot

POLITIKA
2014 július 02., 07:02
comments 545

Az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Finnország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Szlovénia, Svájc és Svédország magyarországi nagykövetségei közös sajtóközleményt adtak ki.

így szól:

"A 19. Budapest Pride Fesztivál alkalmából támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket és támogatjuk azon jogaikat, hogy békésen és törvényes keretek között fejezhessék ki magukat.

Az emberi jogok tiszteletben tartása, – ezen belül az igazságosság,  az egyenlőség, a kirekesztés elutasítása, a véleménynyilvánítás szabadsága, és ezen jogok szabad gyakorlása  – valamint a törvényesség a demokratikus államok alapkövei. Az Emberi Jogok Nemzetközi Törvényének alapelve, hogy minden embert egyenlő jogok és szabadságok illetnek meg, amint azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja. Üdvözöljük a magyar kormány elkötelezettségét, hogy támogatja ezen jogokat és, hogy 2011 júniusában támogatta az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Tanácsának Szexuális Orientáció és Nemi Identitás Határozatát.

photo_camera (Ez a kép Kanadában készült, a hétvégén) (GEOFF ROBINS / AFP)

A Budapest Pride, mely a közép-kelet-európai országokban a legnagyobb hagyománnyal rendelkező ilyen esemény, támogatja a leszbikus, meleg, biszexuális, és transznemű (LGBT) emberekkel szemben tanúsított egyenlő bánásmód elvét, hiszen e magatartás elengedhetetlen eleme egy toleráns és tiszteletteljes társadalomnak.

Várakozással töltenek el bennünket a Pride Fesztivál eseményei, illetve a magyar emberek által az események kapcsán tanúsított tisztelet csakúgy, mint a magyar hatóságok elhivatottsága, amellyel megakadályozzák, hogy szélsőséges nézeteket vallók megzavarják ezeket az örömtelinek hivatott eseményeket."

A Budapest Pride eseménysorozata ezen a héten zajlik, maga a vonulás most szombaton lesz.

(Update: korábban véletlenül 19 országot írtunk a címben, de persze húsz országról van szó. Elnézést kérünk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.