Minden, amit tudni akart a szabadrúgások varázshabjáról, sőt, talán kicsit több is

sport
2014 július 03., 20:37
comments 24

Nagyon jó ez a focivébé, izgalmasak a meccsek, egészen sok a gól, dögivel jönnek a meglepetések. A legjobban azonban valószínűleg két középkorú, pocakos dél-amerikai férfi örül az egész felhajtásnak, és őket nem elsősorban a meccsek színvonala érdekli. Mire ennek az egésznek vége, ők milliárdosok lesznek, ugyanis

az övéké a szabadrúgásoknál használt spray, a 9.15 Fairplay szabadalma.

A találmányt nem az idei focivébén használták először, a bírók az amerikai, a kanadai, az argentin és a brazil bajnokságban is évek óta ezzel jelölik ki szabadrúgásoknál a 9,15 métert a labda és a sorfal között, és dél-amerikai kontinensbajnokságokon, U20-as és U17-es vébéken is fújtak már vele. A világhírnevet és az európai érdeklődést viszont a brazíliai vébé hozta el, és a gyártó szerint már több európai bajnokságban is tervezik a 9.15 Fairplay licencének megvásárlását.

Pedig az egész Európából indult

Világszerte problémát jelent, hogy a védekező csapat sorfala nem tartja a szabadrúgásoknál kötelező 9,15 méteres távolságot a labdától, általában a bírónak kell közbeavatkoznia, néha újra elrendelni a szabadrúgásokat. Éppen ezért Európában már a '80-as években megjelent egy, a 9,15 Fairplayhez hasonló találmány. Akkor az angol bajnokságban szerette volna meghonosítani a sprayt Sir Bobby Charlton, a Manchester United korábbi legendás játékosának vállalkozása, de az FA vezetése és az Adidas angliai irodája is hülyeségnek tartotta a dolgot, ezért előbbi az alkalmazást, utóbbi pedig a sorozatgyártást utasította el.

photo_camera Lev Jasin és Bobby Charlton 1971-ben a Dinamó Moszkva és a FIFA válogatottja közötti barátságos meccsen. (AFP)

Aztán Dél-Amerikában kezdték használni

A következő szabadalmi kérelem 2002-ben érkezett a brazil hatóságokhoz Heine Allemagnétől, aki állítása szerint 2000-ben találta ki a sprayt. Az akkor 37 éves bányász épp egy Brazília-Argentína meccset nézett a tévében, és – mint a világ legtöbb focimeccsén – ott is problémát okozott a játékosoknak szabadrúgáskor tartani a 9,15 métert. Allemagne gondolt egyet, bement a fürdőszobába, kifújt egy csíkot a csempére a borotvahabjával, és látta, hogy ez jó.

Nem sokkal később megalapította a Spuni nevű céget, és egy brazil laboratórium munkatársaival kifejlesztette a tökéletes jelzőhabot, ami nem károsítja a füvet és 45-60 másodpercen belül eltűnik.

Ugyancsak 2002-ben jelentkezett ugyanezzel a találmánnyal egy argentin sportújságíró. Pablo Silva épp egy amatőr bajnokság döntőjében játszott, csapata egygólos hátrányban volt, amikor a 88. percben szabadrúgást ítéltek nekik.

„Mikor ellőttem a labdát, a sorfal 3 méterre volt tőlem. A bíró nem csinált semmit. Elveszítettük a meccset, aztán amikor keserűséggel és haraggal a lelkünkben hazafelé vezettünk, arra gondoltam, hogy fel kellene találni valamit, ami megakadályozza ezt.”

Rövid brazil-argentin beef

Silva 9.15 Fairplaynek nevezte el a találmányát, aminek az összetétele tulajdonképpen megegyezett a Brazíliában szabadalmaztatott termékével. 80 százaléka víz, a maradék nagyobb része bután, kisebb része pedig habzó emulgeálószer, kationos kelátképzőszer és tartósítószer. Ez a fűre és a játékosokra sem veszélyes, az egyetlen környezetkárosító hatása az, hogy hajtógázas.

photo_camera Pablo Silva és a 9,15 Fairplay. Forrás: Says.com

Mivel a brazil és az argentin szer nagyjából ugyanaz volt, néhány évig tartó versengés indult a két találmány között. Ebből az argentin 9.15 Fairplay jött ki jobban, Silva termékét sokkal többen használták, a szabadalom viszont még mindig Heine Allemagne nevén volt.

A végtelenbe és tovább

A 9.15 Fairplay honlapja szerint aztán 2006-ban egyesült a két vállalkozás, ezzel a brazil-argentin cég lett a világ egyetlen szabadrúgássrpay-gyártója, és be is indult az üzlet: az argentin után a brazil, az amerikai és a kanadai focibajnokságban is használni kezdték, és az utóbbi években korosztályos világversenyekre is eljutott. Idén pedig elérték a csúcsot, a 9.15 Fairplay kijutott a vébére. A következő idényben valószínűleg a Bajnokok Ligájában is megjelenik a spray.

photo_camera Vébémeccs a 9.15 Fairplayjel (AFP)

Miután ennek híre ment, több nemzeti bajnokság is érdeklődni kezdett, Marokkó és Katar már tavasszal megvette a licencet.

Ha ön bankár Csányi Sándor, és úgy érzi, hogy az MLSZ-nek is szüksége van erre a remek termékre, akkor itt léphet kapcsolatba a gyártóval, hogy egyedi árajánlatot kérjen. Az OTP-vel meg aztán ügyesen bánjon!

Ha ön nem Csányi Sándor, de szeretne otthonra egy flakonnyi 9,15 Fairplayt, itt rendelhet, de elég drága. A 120 grammos, 147 millis kiszerelés szállítási költség nélkül 69 dollár (kb. 15 500 Ft), a 12 darabos pakk 719 dollár (161 700 Ft). Ha pedig olyan szexi, övre vagy nadrágra csatolható tokot is szeretne, amilyen a vébé bíróinak van, azt 99 dollárért (22 300 Ft) rendelheti meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.