Kivonulhat az állam a főiskolák fenntartásából

oktatás
2014 július 03., 04:56
comments 220

A közösségi főiskolákká alakuló intézmények nem olyan szakembereket képeznek, amilyenekre a piacnak szüksége van, illetve túlreagálják a piac igényeit - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Palkovics László, az Orbán Viktor közbenjárásával kinevezett új felsőoktatási államtitkár.

"Az államnak van pénze a felsőoktatásra, de a támogatás feltétele, hogy az ágazat elégítse ki a gazdaság igényeit. Ez eddig nem működött optimálisan" - mondta a lapnak Palkovics, aki szerint "a lehető leggyorsabban" végre kell hajtani a profiltisztítást.

"Amire évente csak öt-tíz hallgatót vesznek fel, az szinte észrevétlenül, gyorsan kivezethető a rendszerből, akár úgy, hogy már idén ősztől nem indítjuk el" - mondta az új államtitkár Magyar Nemzetnek.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy azoktól a főiskoláktól, amelyek az állam szerint nem piacképes szakokat tartanak fenn, az állam elveszi a támogatást.

(Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.