Zsidó volt a nácik tökéletes árja csecsemője

Történelem
2014 július 03., 10:23
comments 79

A teljes náci propagandagépezetet, beleértve magát Göbbelst is, átverte 1935-ben egy berlini fotós, Hans Ballin, aki egy féléves zsidó lány képét küldte be a legszebb árja csecsemőt kereső versenyre. Ez a fotó nyert az összes pályázó közül, Hessy Taft arca pedig a nácik családi lapjának a címlapján virított.

photo_camera Fotó: Egyesült Államok Holokauszt Múzeuma

A most nyolcvanéves egykori címlapcsecsemő, Hessy Taft mesélte el a Bildnek adott interjúban részletesen a fotó történetét. Szülei énekesek voltak, Lettországból költöztek Berlinbe még a huszas évek végén, de a nácik hatalomra kerülése nehéz helyzetbe hozta a családot.

Az anya 1935-ben kereste fel Hans Ballin fotós, hogy fényképet készítessen az akkor féléves lányáról. A szülőknek fogalmuk sem volt arról, hogy a képet Ballin beküldi a versenyre, ezzel csak akkor szembesültek, amikor hónapokkal később a Sonne ins Haus címlapján felfedezték a képet.

Kétségbeesetten kérdezték a fotóst, hogy mi történt. Kiderült, Ballin pontosan tudta, hogy zsidó lányról van szó, azért is küldte be a képet, hogy bohócot csináljon a nácikból. A kislányt viszont ezután a szülei rejtegetni kezdték, mert nemcsak a címlapon, hanem képeslapokon is sokszorosítani kezdte a propagandagépezet Hessy arcát, és féltek, hogy felismerik az utcán.

1938-ban végül a család elhagyta Németországot, mert az apát adócsalási ügybe keverték. Párizsba mentek, majd a náci megszállás után Kubába, végül az Egyesült Államokban telepedtek le, Hessy Taft pedig professzor lett. Most már azt mondja, utólag jót nevet az egészen, ha a tréfa viszont akkor kiderül, alighanem végeztek volna vele.

photo_camera Fotó: Wikipedia

Nem ez volt az egyetlen esett, hogy zsidót sztárolt a náci propaganda. Werner Goldberg arca a háború kezdete után a Berliner Tageblatt nevű folyóiratban jelent meg az Ideális Német Katonaként, majd a hadsereg toborzóplakátjain is használták a fotót. Az eredetileg szabó Goldberg részt vett Lengyelország lerohanásában, de Franciaország elfoglalása után le kellett szerelnie, mert Hitler eltávolítatta a hadseregből a félig zsidó származásúakat is, márpedig Goldberg apja zsidó volt. A leszerelés után egy egyenruhákat gyártó cégnél helyezkedett el, befolyásos figurája lett a cégnek. Apját kétszer mentette ki a Gestapo karmai közül, de a többi rokona nem élte túl a világháborút.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.