3000 kilométeres kerékpártúra, csak kukákból kajálva

Pazarlás
2014 július 05., 06:00

A 25 éves Baptiste Dubanchet a fenntartható fejlődés témakörében írja diplomamunkáját és ehhez nem csak az olvasótermekben ülve ollózza össze az anyagot. Kínában, Kolumbiában, Tahiti szigetén töltött tanulmányútjai során szerzett némi fogalmat a valódi szegénységről, és ez a tapasztalat sarkallta a rendhagyó kerékpártúrára is.

Április 25-én indult útnak, napi hatvan kilométeres adagokban gyűri a távot, és legutóbbi blogbejegyzése alapján már Konin városát elhagyva gurul Lengyelországban.

Ha hinni lehet ennek a kutatásnak, a globális élelmiszeripari termelés majdnem fele kukákban végzi, így a hulladék-étlap összeállítása nem jelent különösebb gondod Dubanchet számára. Inkább a gyorséttermek, élelmiszerboltok különböző szabályzataival gyűlt meg a baja. Volt ahol simán kaphatott a kidobásra szánt ételből, máshol a helyi dolgozók csempészték ki a hulladéknak bélyegzett árut.

link Forrás

Tapasztalatai szerint Berlinben könnyen nyíltak a konténerek, míg Csehországban napokig csak száraz kenyéren, és pár szem gyümölcsön tengődött, mire olyan üzletre bukkant, ahol nem szakadt bugrisnak nézték, hanem támogatták némi étellel a túrát.

Önkéntesen vállalt szenvedésével természetesen a fejlett világ lelkiismeretét próbálja felébreszteni. Szerinte nagyon nincs jól, hogy a tonnaszám szemétbe kerülő „felesleges” élelmiszer árnyékában 842 millió ember szenved alultápláltságtól világszerte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.