Így magyarázza Gyurcsány, miért támogatja azt, akitől korábban hányingere volt

POLITIKA
2014 július 05., 09:45
comments 298

A baloldali nyilvánosság slágertémája az utóbbi napokban Pásztor Albert jelölése Miskolc polgármesteri címéért. Az egykori miskolci rendőrkapitány lesz az MSZP és a DK közös jelöltje.

Mindez politikailag azért érdekes, mert ő volt az, aki 2009-ben arról beszélt, Miskolcon a közterületi rablásokat kizárólag cigányok követik el. Ebből akkor óriási botrány lett, Gyurcsány Ferenc még miniszterelnökként azonnal felszólította az igazságügy-minisztert, hogy vizsgálja ki az ügyet, ő maga pedig azt mondta: "A hétköznapi beszédben, a zsidózás, a cigányozás vagy az azonos neműekhez való vonzódás pejoratív kifejezése mindennapos. Ez nem egyszerűen felháborító, ez hányingerkeltő." Illetve, hogy a probléma végletes leegyszerűsítése bűn.

Azóta eltelt néhány év, Gyurcsány Ferenc már nem miniszterelnök, a baloldal nagyjából összeomlott, helyét sok helyen, különösen Kelet-Magyarországon átvette a Jobbik.

Pásztor Albert pedig (aki a rendőrségtől 2011-ben vonult vissza, egy akkori interjúja itt olvaható) az MSZP és a DK jelöltje lesz.

Az egykori rendőr, a mai polgármesterjelölt rosszul nyitott ki egy ajtót. De ki kellett nyitni, mert szürkület van idebent. Pásztor tisztességes demokrata. És mert nekem is voltak rossz mondataim, inkább őt, az egész embert nézem, mintsem sokáig gargalizálnék ügyetlen és sokakat bántó mondatain

- írja Gyurcsány a Galamuson megjelenet posztjában, miután az elletmondás miatt elég sokan nekiestek több oldalról is. Az kétségtelen, hogy Gyurcsány nemrég még a Jobbikkal való szóbaállást is gyakorlatilag halálos bűnnek tekintette. Most viszont így ír erről:

"...nem néztünk szembe ennek a hatalmas bajnak a lényegével, mára a fideszes-jobbikos megbélyegző szöveg vonz milliókat. Mi több, cigány származású választók sokasága is inkább nekik hisz, rájuk szavaz. Nem elég a tapasztalat, hogy feltegyük a kérdést: nem rontottunk-e el mi is valamit? Elég-e, ha folytatjuk az elmúlt negyedszázad politikáját, ami legalább részben az anticiganista, rasszista meggyőződés megerősödéséhez vezetett? És tényleg így szeretne fordítani a baloldal drámai hátrányából?"

Pásztor az említett 2011-es interjúban ezt mondta:

"Egy sajtótájékoztatón 2009 januárjában ismertettem az utóbbi 5-6 hét kiemelt bűnügyeit, közöttük a rablásokat, mert azzal tartoztam a nyilvánosságnak. Ott tényként közöltem a durva elkövetési módokat, az elkövetők életkorát és bűnügyi előéletét. Legnagyobb sajnálatomra ki kellett mondanom, hogy az ott felsorolt valamennyi rablás elkövetője cigány származású volt. Ennyi idő távlatában úgy ítélem meg, hogy akkor a miskolci embereket tájékoztatnom kellett arról: hol legyenek körültekintőek, mire ügyeljenek, hogy ne legyenek rablás sértettjei. Lehet, hogy nem szerencsés, ha mindezt egy vidéki rendőrkapitány mondja ki, de tudtam, hogy nálam erre hivatottabbak ezt nem teszik meg. Márpedig az elhallgatás nem fér össze a lelkiismeretemmel és a szakmámmal sem."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.