LMP: Politikai korrupció állhat a lépfenefertőzés mögött

Fel kell bontania az államnak a földbérleti szerződést azzal a gazdával, akinek állatai miatt Tiszafüreden megjelent a lépfene, közölte az LMP.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke átvágja a nemzetiszínű szalagot a Hubai Ökofarm 150 millió forintból épült vágópontjának és húsüzemének átadásán Berekfürdőn 2014. június 20-án.(MTI Fotó: Bugány János)

A párt szerint a lépfenefertőzés egy olyan bitrokról szabadult el, amely "a hírek szerint  [Fazekas Sándor] miniszter barátjának tulajdona", aki emiatt különleges elbánásban részesült a földpályázaton.

A hatóságok késlekedése a tiszafüredi lépfene-fertőzés ügyében közvetlenül veszélyeztetett emberi életeket, miután fertőzött hús került a közétkeztetésbe.

- fogalmaz a párt, majd így folytatja:

A szoros barátságnak és a kölcsönös támogatásnak köszönhető vélhetően az is, hogy az állattartási tapasztalattal nem rendelkező vállalkozó egyáltalán földpályázatot nyerhetett.

Nemcsak az LMP, de az MSZP és a Jobbik is közölte korábban, Fazekas Sándornak tisztáznia kéne,  milyen kapcsolatban áll az érintett céggel - és a cég tulajdonosaival.

A  2014-es kampányban pl. volt, hogy Fazekas ennek a tulajdonosi körnek egy másik cégénél állami támogatásból megvalósult projektet adott át, tette hozzá a történethez a magáét a Jobbik helyi képviselője.

Az MSZPs Gőgös Zoltán szerint a nyilvánosságnak tudnia kell, mely cégről, cégekről van szó, ahogy más dolgokat is:

volt-e karantén, vagy az állatokat azonnal a természetvédelmi terület legelőjére engedték, és mit csinált a hatóság az első vágás, valamint az ügy kipattanása között eltelt közel két hétben?

A rendőrség egyelőre két embert hallgatott ki a lépfenefertőzés miatt, amely miatt 8 embert ápolnak kórházban.

Mint közölték az elmúlt hetekben a Tiszafüred külterületén lévő állattartó telepen elpusztult, levágott, majd feldolgozott szarvasmarha húsát a tulajdonosa eladta egy közétkeztetéssel is foglalkozó tiszafüredi vállalkozónak.

A húst azonban nem hivatalos úton értékesítették, például  "nem esett át a szükséges hatósági húsvizsgálaton az eladás előtt"

Tiszafüreden illegális állatvágás történt, ez nem politikai ügy, hanem büntetőügy

- reagált az ellenzéki vádakra Fazekas Sándor az MTI-nek szombaton, aki szerint emberi mulasztás történt, de a hatóságok a kellő szakértelemmel és hatékonysággal látták el feladatukat. (MTI)