Autóbérlés külföldön: kezdd itthon, hogy ne szívd meg nagyon!

hirdetés
2014 július 10., 07:29
comments 31
ad

Két friss rémtörténet, egy meseszerű eset és egy jótanács az autóbérléssel kapcsolatban. A lényeg: ezt a szolgáltatást nem biztos, hogy a neten célszerű megrendelni. Sok az apró betű.

Pánik Lisszabonban

Anyuka, apuka, két gyerek. Anyuka és apuka tavaly már kirándult egy kellemeset repülővel és bérautóval a portugál fővárosban és környékén, most nekivágtak két gyerekkel a lisszaboni villamosozásnak, az óceánparti sétáknak és a csodás kastélyoknak, múzeumoknak, hadd lássák ők is, milyen az, amikor egy Magyarország méretű és népességű országban valahogy működnek a dolgok és boldogok az emberek. Előző alkalommal a neten megnézték pár bérautós cég ajánlatát, a Sixtét páratlanul méltányosnak találták; szezonon kívül 14 ezer forint volt négy nap. Bizony, Portugáliában nagyon olcsó az autóbérlés, ha nem  nyárról van szó.

Most viszont rátaláltak egy brókercég oldalára, itt indították a kalkulációt. A legolcsóbb ajánlat egy nem éppen közismert cégé volt, de a brandre rákeresve látszott, hogy nem egy JóskaPista Bt-ről van szó. Végigkattintgatták a feltételeket, még az apró betűs részt is átfutották és lefoglalták a bérletet, előre utalással. Apuka pár nappal hamarabb utazott ki melóügyben, kint várta a családot. A bérletet anyuka dombornyomott kreditkártyájáról fizették, az volt a terv, hogy apuka reggel felveszi a kocsit, belakja a közeli szállást és délután a reptéren találkozik a család.

3

Aztán kiderült, hogy: 1, a kocsit csak a megrendelést leadó személy veheti át, tehát nem a megjelölt sofőr, hanem akinek a nevére szól a kártya, amiről fizettek. 2, A kártyának ott kell lenni, a biztosítéknak azon a kártyán kell rendelkezésre állni, más kártyán nem zárolható biztosíték. 3, A biztosíték összege egy kicsit magasabb, mint amit a család eddig bárhol is látott: 3-400 euró helyett 2400. Ezek a feltételek explicite nem igazán szerepeltek a neten lévő üzletszabályzat-kivonatokban.

A sokkot szerencsére hepiend követte; Apuka üzleti partnere kölcsönadott egy kocsit a lisszaboni céges flottából. Sőt, még a befizetett bérleti díjat is sikerült teljes egészében visszaszerezni egy kis magyaros találékonysággal. Bár csak 48 órán belül volt lehetséges a teljes visszatérítés, a bajok pedig kb. 36 órával a tervezett átvétel előtt derültek ki, Anyuka rájött, hogy a netes felületen módosíthatja a bérlet időpontját. Módosította is egy hónappal későbbre, és mint kiderült, a 48 óra is elkerült a távoli jövőbe és vissza lehetett kérni a pénzt.

4

Van, aki 500 dollárt bukik, van, aki egy Mustang kabriót nyer

Szintén nem túl ismerősen csengő márkájú bérautós céggel, de közvetlenül a kinti irodával levelezve szervezték magyar srácok egy háromhetes amerikai túrára az autóbérlést. Összecsomagoltak, átrepülték az óceánt és jöttek az apró betűk. Extra tételek merültek fel mindenért, amit csak ki lehet találni, és amire nem hívták fel a figyelmet a levelezés során (több sofőr is vezethesse az autót, magasabb kilométerlimit, reptéri transzferdíj, felelősségbiztosítás-önrész fedezet, stb.), plusz kiderült, hogy a kocsi, amit kinéztek és lefoglaltak, tulajdonképpen feláras. Végül 500 olyan dollárt is a bérautós cégnél kellett hagyni, amit nem szerettek volna.

Szerencsésebb volt az a csapat, aki nem kapott Ford Focust a célállomáson, viszont a kisebb autóban nem akartak nyomorogni. Végül egy Mustang kabriót ajánlott fel az autókölcsönző a nyaralásra, felár nélkül, ami azért eléggé megdobta az élményfaktort.

2

Ha nem akarunk lutrizni a bérautóval

Bár, mint látjuk, akár szerencsénk is lehet, mégis úgy tűnik, az autóbérlés nem az a szolgáltatás, amit célszerű csak neten intézni a nyaralás vagy üzleti út előtt. A tarifákat persze meg lehet és meg is kell nézni egy összehasonlító oldalon, de ha látjuk, hogy nagyságrendileg mennyibe fáj majd a dolog, érdemes ismert márkát választani a sosem hallott nevek helyett. Aztán pedig érdemes felkeresni egy hazai irodát, ahol minden részletet meg lehet beszélni jó előre, ki lehet zárni a meglepetésszerű extra költségeket.

Ha elégedettek voltunk a céggel, érdemes később is ragaszkodni hozzá. Pár euró vagy dollár (vagy  korona vagy leva vagy bármi) árelőny nemigen éri meg, hogy rossz szájízzel induljon a nyaralás vagy a tervezettnél jóval többe kerüljön egy üzleti út.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.