Bebizonyították, hogy az organikus élelmiszerek egészségesebbek

Először tárta fel egy tudományos kutatás az organikus és nem-organikus élelmiszerek közötti különbségeket, és egyúttal azt is, hogy

a természetes módon termelt alapanyagok egészségesebbek az emberi szervezet számára.

A Nescastle-i egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsoport most arra jutott, hogy "statisztikailag fontos" különbségek vannak a különböző módon termelt élelmiszerek közt, és az egészséges élethet fontos antioxidáns vegyületek aránya "lényegesen magasabb" (19 és 69 százalék közötti arányban), az organikus élelmiszerekben.

A kutatók gyümölcsöket, zöldségeket és gabonaféléket vizsgáltak, és azt is bebizonyították, hogy az ezek közül organikusan termeltekben lényegesen kevesebb méreganyag fordul elő. Ugyanakkor viszont proteinből kevesebb van bennük, mint a hasonló nem-organikus élelmiszerekben.

Az antioxidánsok erősebb jelenlétét a kutatók azzal magyarázzák, hogy ezeket a vegyületeket a növények azért termelik, hogy ellenállóbbak legyenek a kártevőkkel szemben. A vegyszerekkel védett növényeknek nincs szükségük természetes védőpajzsra, így egyszerűen kevesebb antioxidánst termelnek.

Rajongók és ellentábor

Az organikus táplálkozás mellett kampányoló szervezetek természetesen kitörő lelkesedéssel fogadták az eredményeket. Egyiküket idézi is a kutatást ismertető brit Guardian. Szerinte most végleg bebizonyosodott, hogy igenis számit, hogy termeljük meg az elfogyasztásra szánt élelmiszereket.

A Guardian cikkében ugyanakkor megszólalnak olyan, táplálkozástudományi szakemberek is, akik szerint az eredmények nem meggyőzőek, és egyáltalán nem biztos, hogy valóban jelentős, a termelés módjára visszavezethető különbségekről van szó. Arról pedig végképp nincsenek meggyőződve, hogy az organikus élelmiszerek fogyasztásának bármilyen egészségügyi előnye lenne.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.