Jó csajokra szavaz a többség

POLITIKA
2014 július 11., 17:50

Nincs is jobb móka, mint politikusokon röhögni. Ennél már csak az jobb, ha ezek a politikusok nemcsak korruptak, rondák, buták, vagy öregek, de még nők is. Mit csinálnak Brüsszelben a politikusok? Hát híznak az európai adófizetők pénzén, hát ez iszonyú jó, bruhaha.

Aztán van a másik véglet: melyik politikusnőt kúrnád? Jót tett a női kvóta az MSZP-nek, Putyin leigázására váró muffok, ami szép az szép, ezek sem az eszük miatt vannak ott, hanem látványosságnak, jó a felhozatal, végre lesz mit néznünk, örül az egyszeri Blikk-szerkesztő, aki rögtön szépségversenyt is hirdet, hiszen mi másért lennének ott ezek a nők, mint hogy kellemesebbé tegyék a honatyák számára a parlamenti munkát.

Csodálkozzunk, hogy a magyar politikában is kevés nő van? A velük szemben támasztott elvárások az egeket ostromolják. Legyen okos, de ne legyen erőszakos, ne tapicskoljon a mocskos ügyekben, az nem nőnek való. Legyen komoly, de azért lássuk már mosolyogni, különben nem is nő az ilyen. Persze hogy fontos, hogy kellemes legyen a látványa, egy nő az legyen minden helyzetben csinos, kedves, fiatal és lehetőleg vékony és széparcú is. Kellemes jelenség, kedves és csinos. Az a fő. Na jó, ha van gyereke, azt megkérdezi majd az újságíró, hogy egyezteti össze a szülői hivatást a politikaival, de ez már tényleg keresztkérdésnek számít.

A nőket még mindig sokan hajlamosak puszta dekorációs céllal szerepeltetni (vessetek csak egy pillantást Orbán Viktor vagy Mesterházy Attila facebook albumaira), és maguk a választók sem igazán hajlandóak különbséget tenni, a "kellemes jelenség" és a rátermett női vezető képzete között. Az a legjobb, ha mindkettő egyben. Ettől lesz sikeres egy nő minden területen, bárhol is szeretne előrejutni. És ha mindez hiányzik? Akkor sajnos van egy rossz hírünk, az esélyei töredéknyiek.

A kutatók is felfigyeltek erre a jelenségre. Centit és mérleget ragadtak, vagy legalábbis alaposan megvizsgálták a női politikusok külsejét, és arra jutottak, hogy tényleg a méret a lényeg. A ruhaméret. Minél kisebb annál jobb. Amerikai kutatók megnéztek néhány olyan választási eredményt, ahol női jelöltek küzdöttek egymással, és azt találták, hogy minél nagyobb volt a jelöltek ruhamérete közötti különbség, annál valószínűbb volt, hogy a vékonyabb nő nyert.

A magyar férfi vezető bár férfiasnak kell, hogy látsszon, többnyire mellőzi az arcszőrzetet, és a lehető legkonzervatívabban öltözködik, ezért is olyan viccesen egyformák a Tesztoszteron Magazinban. A nők között a visszafogott elegancia hódít, és mivel nálunk amúgy is kevés a nő, talán a külső még nem a legfontosabb szempont. Reméljük, nem is lesz.

A ruha(méret) teszi az embert jó politikussá? Aligha.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.