Jetlage van? Kapjon be valamit!

TUDOMÁNY
2014 július 12., 05:17
comments 2
photo_camera Bryon Lippincott / Flickr

Mindannnyiunk életét meghatározza a cirkadián ritmus. Ez a biológiai óra, az a nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények biokémiai és fiziológiai folyamataiban lép fel.

A cirkadián ritmust elsősorban a központi idegrendszerünk határozza meg. A központi óránkat a napfény szabályozza, az érzékelt fény alapján agyunk egy apró része, az SCN állítja újra a biológiai órát. A hormonháztartásunk ennek megfelelően működik.

De a testünkben léteznek más órák is, és ezek némelyikét evéssel befolyásolni lehet.

A japán Yamaguchi Egyetem Időtanulmányi Kutatóintézetének kutatói most kísérletekben bizonyították, hogy a cirkadián ritmust át is lehet állítani. Egerekkel kísérleteztek: állandó éjszakai etetéssel átállították perifériás biológiai órájukat. Ezután mesterségesen leszorították az egerek egyik felének az inzulinszintjét, majd visszaálltak a normál, napközbeni táplálásra.

Azoknak az egereknek, amiknek békénhagyták az inzulinszintjét, sokkal gyorsabban állt helyre a biológiai órájuk.

Amiből az is következik, hogy ha valaki Londonból Tokióba - ha úgy tetszik, időben előrefele - utazik, sokat segíthet a jetlagén, ha előrébb hozza a főétkezése idejét.

Ugyanez a kísérlet végre azt is tudományosan bizonyította, hogy miért hülyeség este sokat enni. Mert ezzel felborítjuk a perifériás biológiai óránk működését, így szervezetünk éjjel is olyan hormonokat termel, amiket csak napközben kéne termelnie. (Via New Scientist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.