Olyan rossz állapotban van a világgazdaság, mint 2007-ben volt

Semmivel sincs jobb állapotban a világgazdaság, mint 2007-ben, mondja Jaime Caruana, a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank of International Settlements, BIS), a jegybankok jegybankjának igazgatója.

Szerinte ahogy 2007-ben, úgy most is kimondottan sérülékeny a gazdaság, amit egy pénzügyi válság pillanatok alatt romba dönthet:

  • megint buborékok nőnek a piacon;
  • a befektetők megint csak a sikeres kimenetekre készülnek;
  • cserébe sokkal jobban el van adósodva mindenki;
  • ráadásul most a feltörekvő piacok is megégethetik magukat.

"Úgy tűnik, a piacok meggyőződése, hogy a pénzügyi kondíciók hosszú távon ilyen enyhék maradnak" - mondta, utalva a jegybankok pénzügyi enyhítésnek nevezett pénznyomtatására. Ezt eredetileg a hitelszűke orvoslására kezdték el, de már nem beszélhetünk hitelszűkéről sem:

a kockázati felár, a SDS-spread hajszálvékonyra apadt, ami miatt a vállalatok most raklapszámra vesznek fel hiteleket, hogy saját részvényeket vásároljanak a pénzből.

És ami miatt most még aggasztóbb a helyzet, az az, hogy a feltörekvő piacokon, például Kínában, Törökországban és Brazíliában a vállalatok tömegével vettek fel magánhiteleket, így adósságrátájuk pár év alatt 20 százalékkal emelkedett.

És ehhez társul a tőzsdei eufória, ami miatt tömegével nőnek a lufik a piacon. Az európai tőzsdeindexek például úgy emelkedtek 15 százalékot egy év alatt, hogy

nincs tényleges gazdasági növekedés.

A BIS szerint az utolsó mentsvár, Kína hatalmas, négyezermilliárd dolláros kötvényállománya sem jelent igazi megnyugvást. Olyan, mint a Maginot-vonal, ami elhitette a franciákkal, hogy nem kell német támadástól tartaniuk. Jelentésükben példaként az 1920-as évek Egyesült Államokára, vagy a 80-as évek Japánjára hivatkoznak:

mindkét országnak hatalmas banki tartalékai voltak, mielőtt beütött volna a krach.

(Via The Telegraph)