Ne piálj terhesen, mert elvisz a magzatrendőrség!

Egészségügy
2014 július 15., 18:32
comments 111

Inni, vagy nem inni, az itt a kérdés, de terhesen ez nem kellene hogy kérdés legyen. Bár hetente jelennek meg újabb kutatási eredmények a  még biztonságosnak számító alkoholmennyiségről, vannak helyek, ahol ugyanezért már börtönbe lehet kerülni.

Amíg meg nem születik, gyakorlatilag közkincs

Egy konferencián, terhességem középideje felé hónapok óta az első kétdecis kólát kezdtem volna kortyolgatni, mert rendkívül erős szédülés környékezett, amikor többen gyakorlatilag odarohantak, és megpróbálták elvenni az üvegemet, hogy ne ártsak a babámnak. Végül sikerült az üveggel együtt elmenekülnöm, és egy csendes sarokban ájulás előtt ledöntenem a szerintük tiltott italt, de sokkoló élmény volt” - mesélte egy ismerősünk bosszúsan. Egy másiknak azt magyarázták, hogy szénsavas ásványvizet se igyon, ha nem akarja, hogy a babának baja essen. Szóval nyilvánosan inni még kólát, vagy ásványvizet sem illik inni a várandós nőnek, mert a gyerek amíg meg nem születik, addig gyakorlatilag közkincs, védendő.

A várandósság mindenképp "másállapot", a terhes nők megszületendő gyermekeiket veszélyeztető bármilyen tevékenysége heves rosszallást vált ki az emberekből. Legyen szó akár egy pohár szénsavas ásványvízről, vagy tóparton nagy hassal napozó nő látványáról. Mindenki aggódik a hamarosan világra jövő kis életért. Ösztönös? Lehet.

Érdekes módon minél többet tudunk a magzatkori létről, annál erősebb azok hangja, akik a gyermeket váró nő jogait alárendelnék a megszületendő gyermekének. Sokszor egészen szélsőséges módon védik a magzatok jogait. Nemcsak arról van szó, mint Írországban, ahol az abortusztörvény módosításához vezetett egy nő halála, akinek terhességét életveszélyes állapota ellenére sem voltak megszakítani az orvosok.

Az USA több tagállamában 1998 óta bűncselekmény a magzat egészségének veszélyeztetése. Tennessee-ben most először emeltek vádat drogfogyasztás miatt terhessége idején drogozó nő ellen, Angliában februárban zajlott le az első per egy terhessége alatt alkoholizáló nő ellen, Alabamában pedig már 2006 óta egyszerűen börtönbüntetésre ítélik a pozitív drogtesztet produkáló terheseket. Ezeknek a nőknek sokszor nincs ügyvédje. A magzataiknak viszont van.

Az alkoholista nőkről, anyákról többször is írtunk már. Magyarországon népbetegség az alkoholizmus, miért épp a nők lennének a kivételek? Nem is azok. Csak másképp és más okok miatt isznak. A dohányzás és az alkoholfogyasztás valószínűleg Magyarországon a két leggyakoribb magzati ártalom, amelyért az anya igazolhatóan felel. A dohányzás növeli a koraszülés veszélyét, az italozó anyák gyerekei úgynevezett magzati alkohol szindrómával, az idegrendszer fejlődésének kóros elmaradásával jönnek világra, melynek következtében egész életükben értelmi sérültek lesznek. Becslések szerint évente akár az ezret is eléri azoknak az újszülötteknek a száma Magyarországon, akik az anyjuk alkoholfogyasztása miatt születnek sérülten.

terhes2

Sokan vannak persze, akik a terhességükről még nem is tudva buliznak és isznak. Ők valószínűleg még nem ártanak a magzataiknak. Dán kutatók több mint 1600 terhes nő vizsgálatával arra jutottak, hogy a várandós nők az első hetekben kockázatmentesen fogyaszthattak alkoholt. A vizsgálatba bevont terheseket középidőben faggatták ki, és többségük vélhetően azelőtt ivott alkoholt, hogy kiderült volna várandóssága. Annak ellenére, hogy a tanulmány írói arra jutottak, hogy a koraterhesség alatti alkoholfogyasztás nem befolyásolta a magzatok fejlődését, az orvosok Dániában is arra figyelmeztetnek, a legbiztonságosabb, ha terhes nem csinál semmit, ami esetleg veszélyeztetheti a gyermekét. A várandósság alatti alkoholfogyasztás nem olyasmi, amit ne lehetne elkerülni.

A határárték arra jó, hogy átlépjék

Kivéve, ha függőségről van szó. Szinte minden héten jelennek meg újabb tanulmányok alapján írt cikkek, amelyek szerint épp biztonságos, máskor meg kifejezetten káros a magzatokra nézve az anya mérsékelt és alkalmi alkoholfogyasztása. Ami ezekből rendre kimarad az az, hogy  nincs két egyforma kismama sem, a testsúly, a testmagasság, alkohollal szembeni tolerancia  egyéni, és elég valószínű, hogy a babák sem egyformán reagálnak az alkoholra. Ahol van orvosilag meghúzott alkoholfogyasztási "határérték" a nők számára, ott ezt a vonalat rendre átlépik a nők, állítja egy felmérés.

Itthon is olvashatunk olyan tanácsot nőgyógyásztól, hogy hetente maximum két pohár bornak megfelelő alkohol fogyasztható várandósan, míg más vélemények szerint az a legjobb, ha a nő a várandóssága alatt teljesen absztinens. Az alkohol mindenkire káros, a magzatoknak a legkevésbé sem tesz jót, ha anyjuk iszik - állítja a koraszülöttosztály vezetője.Az alkoholizmus, és ezen belül is a várandós nők alkoholizmusa (vagy más függősége) itthon úgy tűnik a szőnyeg alá van seperve. A közmegvetést egy kólával is ki lehet vívni, az igazán komoly problémákkal valószínűleg jórészt magukra maradnak a nők. A következményekkel pedig mindenki csak utólag szembesülhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.