Nagy-Britannia űrrepteret épít

TECH
2014 július 16., 09:11
comments 12

Kereskedelmi űrkikötő építését tervezi Nagy-Britannia. A világűrbe induló járatok pályaudvarának 2018-ra kellene elkészülnie, a nyolc lehetséges helyszín között hat skóciai, egy walesi és egy angliai is van - jelentette be Robert Goodwill brit légiközlekedési miniszter a Farnboroughban rendezett nemzetközi repülőgépipari szakvásáron.

A brit Polgári Repülési Hatóság kedden publikálta a tervezett űrreptérről szóló jelentését, abban térképen is mutatják a lehetséges helyszíneket:

photo_camera Forrás: CAA

Az űrkikötő emberekkel induló missziók és kereskedelmi műholdak, sőt űrturisták forgalmát is bonyolítaná.

Skócia lehet a nyerő

A skót partokon fekvő Lossiemouth is szerepel a felsorolásban, korábban szakértők ezt a helyszínt tartották leginkább valószínűnek, mivel itt már üzemel egy nagy helikopter-repülőtér, és a Virgin Galactic nevű, űrutazásokat tervező vállalkozás vezetője, Richard Branson is kedvező helynek tartaná járatai indításához.

A Virgin Galactic első járatai már az év végén indulnának egy erre a célra épült amerikai, Új-Mexikóban található repülőtérről. Az utasoknak egy 150 perces, száz kilométeres magasságba tartó repülésért körülbelül 120 ezer fontot (47 millió forint) kell fizetniük. Az út során hat perc súlytalanságban lenne részük.

Amint az új-mexikói jártok elindulnak, a Virgin más városokban is űrrepterek nyitását tervezi, és skót miniszterekkel már tárgyal egy lehetséges lossiemouthi helyszínről. A Polgári Repülési Hatóság jelentése is kiemelten foglalkozik azzal a lehetőséggel, hogy a bázis Skóciában épül. Ezt még megkavarhatja Skócia esetleges függetlenedése, de a brit vezetésnek ennek ellenére is nagyon fontos a terv.

photo_camera Ilyen gépekkel repülne a Virgin Galactic. Ez a SpaceShipTwo magán-űrrepülőgép, ehhez még tartozik egy szubszonikus hordozó-repülőgép is, a WhiteKnightTwo. Az is nagyon jól néz ki, ha tehetik, keressenek rá. Ez a kép a Virgin Galactic prospektusából van.

Kedden Vince Cable brit gazdasági, innovációs és szakképzési miniszter elmondta:

az űrrepülés nagy üzlet, az elmúlt két évben az ország űrkutatással kapcsolatos ipara 7,2 százalékkal növekedett, és körülbelül 34 ezer embert foglalkoztat.

A terv bírálói szerint választási ígéretről van szó, ami a tervezett időn belül kivitelezhetetlen. Ez lenne az első, európai földön épített űrreptér. Nagy-Britanniának azonban alig van űrutazási tapasztalata, eddig csak egy asztronautát küldtek a világűrbe: Helen Sharmant 1991-ben egy orosz űrjármű fedélzetén. Timothy Peake lesz az első brit férfi az űrben, de majd csak 2015-ben. (MTI és BBC)

(A címlapi kép meg innen van.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.