Nagy-Britannia űrrepteret épít

2014 július 16., szerda 9:11
12

Kereskedelmi űrkikötő építését tervezi Nagy-Britannia. A világűrbe induló járatok pályaudvarának 2018-ra kellene elkészülnie, a nyolc lehetséges helyszín között hat skóciai, egy walesi és egy angliai is van - jelentette be Robert Goodwill brit légiközlekedési miniszter a Farnboroughban rendezett nemzetközi repülőgépipari szakvásáron.

A brit Polgári Repülési Hatóság kedden publikálta a tervezett űrreptérről szóló jelentését, abban térképen is mutatják a lehetséges helyszíneket:

Forrás: CAA

Az űrkikötő emberekkel induló missziók és kereskedelmi műholdak, sőt űrturisták forgalmát is bonyolítaná.

Skócia lehet a nyerő

A skót partokon fekvő Lossiemouth is szerepel a felsorolásban, korábban szakértők ezt a helyszínt tartották leginkább valószínűnek, mivel itt már üzemel egy nagy helikopter-repülőtér, és a Virgin Galactic nevű, űrutazásokat tervező vállalkozás vezetője, Richard Branson is kedvező helynek tartaná járatai indításához.

A Virgin Galactic első járatai már az év végén indulnának egy erre a célra épült amerikai, Új-Mexikóban található repülőtérről. Az utasoknak egy 150 perces, száz kilométeres magasságba tartó repülésért körülbelül 120 ezer fontot (47 millió forint) kell fizetniük. Az út során hat perc súlytalanságban lenne részük.

Amint az új-mexikói jártok elindulnak, a Virgin más városokban is űrrepterek nyitását tervezi, és skót miniszterekkel már tárgyal egy lehetséges lossiemouthi helyszínről. A Polgári Repülési Hatóság jelentése is kiemelten foglalkozik azzal a lehetőséggel, hogy a bázis Skóciában épül. Ezt még megkavarhatja Skócia esetleges függetlenedése, de a brit vezetésnek ennek ellenére is nagyon fontos a terv.

Ilyen gépekkel repülne a Virgin Galactic. Ez a SpaceShipTwo magán-űrrepülőgép, ehhez még tartozik egy szubszonikus hordozó-repülőgép is, a WhiteKnightTwo. Az is nagyon jól néz ki, ha tehetik, keressenek rá. Ez a kép a Virgin Galactic prospektusából van.

Kedden Vince Cable brit gazdasági, innovációs és szakképzési miniszter elmondta:

az űrrepülés nagy üzlet, az elmúlt két évben az ország űrkutatással kapcsolatos ipara 7,2 százalékkal növekedett, és körülbelül 34 ezer embert foglalkoztat.

A terv bírálói szerint választási ígéretről van szó, ami a tervezett időn belül kivitelezhetetlen. Ez lenne az első, európai földön épített űrreptér. Nagy-Britanniának azonban alig van űrutazási tapasztalata, eddig csak egy asztronautát küldtek a világűrbe: Helen Sharmant 1991-ben egy orosz űrjármű fedélzetén. Timothy Peake lesz az első brit férfi az űrben, de majd csak 2015-ben. (MTI és BBC)

(A címlapi kép meg innen van.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt