Indulhat a békemenet a Vnyesekonombank mellett: A paksi hitelt is érinthetik az USA új Putyin-ellenes szankciói

gazdaság
2014 július 17., 5:47
comments 26

Az Amerikai Egyesült Államok minden eddiginél komolyabb szankciókat rendelt el a Putyinhoz közeli politikai és üzleti vezetők, illetve a legnagyobb orosz vállalatok némelyike ellen az ukrán válságban játszott orosz szerep miatt. A szankcióval sújtott állami cégek között van az orosz állami Fejlesztési és Külgazdasági Bank is, amiről már megírtuk, hogy közvetve a Dunaferr többségi tulajdonosa és a Malév korábbi kisebbségi tulajdonosa.

De a portfóliója óriási, ez a bank finanszírozza a legtöbb külföldi beruházást, ami élénkíti az orosz gazdaságot. Az igazgatótanácsában maga Putyin is ott ül.

Ez a bank képviseli az orosz felet az új paksi erőműblokkok építésében is.

A paksi bővítés finanszírozásáról szóló hitelszerződés szövege szerint a Vnyesekonombank az orosz fél ügynöke. Ebben a minőségében orosz részről ő végzi a 10 milliárd eurós hitelkeretből fedezett eszközök beszerzésével, munkálatok elvégzésével kapcsolatos elszámolást, és az orosz hitel folyósításáról is ez a bank rendelkezik.

Az amerikai szankciók a Vnyesekonombank magyarországi üzleti tevékenységét közvetlenül nem érintik, akkor lenne probléma, ha a bankkal szemben EU-s szankciók is életbe lépnének. Az amerikaiak mellett szerdán este az EU is bővítette a Putyin-ellenes szankcióit, de egyelőre nem érkezett hír arról, hogy Vnyesekonombank az EU tiltólistájára is felkerült volna, de eddig az EU és az Egyesült Államok törekedett a szankcióik összehangolására.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt