Lázár János büszke a Soros-pénzből végzett munkájára

politika
2014 július 17., 08:44
comments 45

Reagált szerdai cikkünkre Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár még az ezredfordulón, kezdő jogászként részt vett a Magyar Helsinki Bizottság fogda- és börtönmegfigyelő programjában, munkájáért pénzt kapott, aminek jelentős részét Soros György alapítványai állták.

Lázár a 444-nek most elmondta, miután Szegeden elvégezte egyetemi tanulmányait, egy helyi ügyvédi irodában dolgozott ügyvédjelöltként, és ottani ismeretségein keresztül kapcsolatba a Magyar Helsinki Bizottsággal.

"A Dunától keletre lévő szinte összes rendőrségi fogdában voltam"

mondta Lázár, aki építőnek és nagyon hasznosnak nevezte az akkori munkáját. Állítása szerint meglepő és megdöbbentő dolgokat látott a munka során, és pontosan tisztában volt azzal, hogy mi a Helsinki álláspontja a különböző emberi jogi ügyekben.

Lázár szerint a munka, amely során tényleges életfogytiglani börtönbüntetést töltő rabokkal, valamint olyan AIDS-es, hepatitises betegekkel találkozott, akiket rendőrségi fogdába tartottak,

"fontos volt egy fejlődő demokrácia számára, hogy ki lehessen alakítani a fogdában tartás bonyolult, precíz szabályait".

A mostani miniszter bevallása szerint akkor még büntetőjoggal tervezett foglalkozni, és úgy gondolta, egy védőügyvéd hasznos tapasztalatokat szerezhet a fogda- és börtönlátogatások során. Egy fontos emberi jogi kérdésben végzett szakmai munkája szerinte kritikus, de építő jellegű volt,

hasznos az akkori kormányzatnak.

Felvetésünkre, hogy a Soros-pénzekből végzett munkáját idegen érdekek kiszolgálásának tartja-e, Lázár azt válaszolta, hogy nem, és semmi szégyellnivalója nincs.

Ha a magyarországi civil szervezetek ma is ilyen ügyekkel foglalkoznának, nem pedig pártpolitikával

azt Lázár ma is nagyon hasznosnak tartaná.

Arra a felvetésünkre, hogy miért nem állt korábban is a nyilvánosság elé ezzel az információval, Lázár azt válaszolta, hogy ő a Helsinkinek végzett munkáját soha nem rejtegette, régebbi önéletrajzaiban pedig ki is tért rá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.