Romániai a legbefolyásosabb magyar nő

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kelemen Hunort, a szövetség elnökét indítja a novemberi romániai államfőválasztáson, és az ő eddigi pozíciójára Biró Rozália szenátort, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnökét javasolja miniszterelnök-helyettesnek, illetve kulturális miniszternek - döntött csütörtöki ülésén az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa.

MTI Fotó: Rohonyi Demko Iván

A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem közgazdászi oklevelével rendelkező, 49 éves Biró Rozália 1991 óta tagja az RMDSZ-nek, amelynek színeiben 2001 és 2012 között Nagyvárad alpolgármesteri tisztségét töltötte be, 2012 óta pedig Bihar megyei szenátor a román parlamentben. 2007-ben választották a Szövetségi Képviselők Tanácsának élére, és ugyancsak Biró Rozáliát választotta elnökévé az RMDSZ tavaly megalakult nőszervezete.

2010 óta érdekösszefonódási (nem pedig összeférhetetlenségi) gyanúval vizsgálódik ellene az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), de ügyében nincs előrelépés. A helyi sajtó úgy tudja, Biró Rozália alpolgármestersége idején olyan alapítvánnyal kötött ingatlanbérleti szerződést a nagyváradi városháza, amelynek egyik alapítója az RMDSZ politikusa volt. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.