Németh Miklós: A hiteles magyar ügynöklistát Moszkvában kell keresni

politika
2014 július 18., 17:19

Soltvadkerten a 10. Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozón beszélt az ügynöklistákról a volt miniszterelnök, Németh Miklós. Szerinte az egyetlen hiteles lista jelenleg is Moszkvában van, amíg annak titkosítását fel nem oldják, nem tudhatjuk meg a teljes igazságot. A rendszerváltás előtti utolsó kormány irányítója hozzátette, hogy amit ezekkel a dokumentumokkal Magyarországon műveltek az szégyenteljes,

ebbe betettek, ebből kivettek, egy részét pedig megsemmisítették.

Németh szerint a '80-as évek elején az MSZMP-nek 860 ezer tagja volt, de ebből 150 ezer volt igazi kommunista, a többiek között nagyon sokféle ember volt. Ők aztán később bementek a többi, újonnan alakuló pártba. A volt miniszterelnök elmesélte, hogy 1989 áprilisában Martonyi János személyesen közölte vele: látva, hogy jó irányba mennek a dolgok, kérte felvételét az MSZMP-be. Ő volt talán az utolsó újonnan felvett párttag - mondta, majd kijelentette, ezért nem kell elítélni Martonyit. Az 1990-ben megalakult Országgyűlést alkotó pártok mindegyikében ültek kommunista titkosszolgálati emberek, még az MSZP-ben is. Nagy kár, hogy nem néztünk ezzel szembe – fogalmazott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.