A Lánglovagok Egyesület aggodalmát fejezi ki a KRESZ kerékpárosokra vonatkozó módosítása miatt

baleset
2014 július 20., 18:04
comments 150

Szombattól lehet ittasan is kerekezni, de nem hittük volna, hogy az első aggodó közleményt a Lánglovagok Egyesület adja ki, íme:

A KRESZ módosítása nyomán a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista "a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban" van. A jogalkotó álláspontja szerint az, hogy a kerékpáros fogyaszthat alkoholt, az indokolja, hogy a biciklisták esetében az önveszélyességen túl nem áll fenn a közveszélyesség lehetősége.

A Lánglovagok Egyesület nem tartja elfogadhatónak a módosítást. Egyfelől mindenki tisztában van azzal, hogy az alkoholfogyasztás milyen következményekkel jár a reakcióidő és a mozgáskoordináció tekintetében. Közúti forgalomban pedig az ittas kerékpárosok nem csak önmagukra veszélyesek, hiszen egy nem tervezett irányváltoztatás olyan balesetet eredményezhet, melynek más is áldozata lehet.

Másfelől egy súlyos baleset esetén hosszas bírósági eljárás, költséges szakértői véleményeknek lehet elébe nézni, hogy megállapítsák, a kerékpáros a "jármű biztonságos vezetésére képes állapotban" volt vagy sem.

A Lánglovagok Egyesület határozottan ellenzi, hogy bárminemű alkoholfogyasztás esetén a kerékpárosok részt vehessenek a forgalomban, pláne főutakon. Amennyiben a jogalkotók mégsem állnak el alapjaiban ettől a KRESZ-módosítástól, akkor legalább egyértelműsítsék a szabályozást, és a véralkoholszint - minél alacsonyabb szintű - megadásával korlátozzák a szeszes ital elfogyasztása utáni kerékpáros közlekedést.

Kiadó: Lánglovagok Egyesület

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.