18 tonna lejárt csirkebőrt adtak el a kínai McDonald's éttermekben

Egyéb
2014 július 21., 09:18
comments 26

A kínai Dragon TV riportere bejutott a Shanghai Husi nevű cég telephelyére, és amit látott, sokkoló volt. A dolgozók a földről felszedegetett húsdarabokat dobáltak be a darálógépekbe, elképesztő volt a bűz, és kiderült az is, hogy felhasznált húsok többségének szavatossága legalább hetekkel, de akár egy évvel korábban lejárt.

photo_camera Forrás: DragonTV

Kínában óriási felzúdulást okozott az eset, a a Weibón (ez nagyjából a Tumblr és a Twitter kínai megfelelője) napok óta az erről szóló thread a legolvasottabb. 27 millió kínai fejezte ki itt a felháborodását.

Azért mérgesek, mert

a Shanghai Husi volt a kínai McDonald's, a KFC és a PizzaHut egyik legnagyobb beszállítója.

A Dragon TV riportjából kiderül, hogy júniusban a Shanghai Husi 18 tonna lejárt csirkebőrt dolgozott fel és adott el a McDonald'snak, a gyorsétteremlánc pedig fel is használta a készítményt a Chicken Nuggetseiben. A KFC hamburgerei pedig egy hónapja lejárt marhahúsból készültek. A húsokat porítva dolgozták fel a cégnél, úgy gondolták, ezzel meghosszabbodik a szavatossági idő. A Shanghai Husi dolgozói bizonygatták is az újságíróknak, hogy

bár büdös a hús, de ha megeszed, nem halsz meg tőle.

A kínai piac mindhárom gyorsétterem számára fontos, a PizzaHut és a KFC üzemeltetőinek globálisan bevételeik majdnem felét Kínából szerzik, és a McDonald's nyereségében is komoly hányadot tesznek ki a kínai bevételek. A Weibón többen követlelték, hogy

a szemetet áruló külföldi éttermek húzzanak el Kínából.

(Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.