Lázár: Lehet, hogy voltak egyeztetési hibák a német megszállás emlékműve körül

politika
2014 július 21., 10:49
comments 149

Lázár János nemcsak a külföldi útjairól, hanem a német megszállás Szabadság téri emlékművéről is beszélt a sajtótájékoztatón. Mint mondta, Orbán Viktor még ma nyilatkozatot tesz az ügyben, és ismerteti az álláspontját.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor / MTI

Lázár János szerint a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy Magyarország közösségei méltóképpen emlékezhessenek az 1944-ben elvesztett áldozatokra, és méltóságteljesen, a tiszteletet megadva tucatszám zajlanak megemlékezések a városokban és falvakban.

„Lehet, hogy voltak egyeztetési hibák, de mindent megtettünk annak érdekében, hogy az áldozatok hozzátartozói és a túlélők úgy érezzék, hogy ők fontosak, és vállaljuk a bűnök után a magunk felelősségét. De azt kőbe szerettük volna vésni, hogy a magyarországi zsidóság deportálása a német megszállás nélkül nem következett volna be.”

A magyar felelősségről és a német felelősségről szerinte egyszerre kell tudni beszélni normálisan.

„Nem hárítjuk a felelősséget, a magyar kormány az akkori kormány és hivatalnokok felelősségét nem vitatja. A Németország által elkövetett bűn nem mentesít bennünket ettől még, hogy ezt ki akarjuk fejezni.”

Mint mondta, egyes politikusok visszaélnek az áldozatok és hozzátartozóik érzelmeivel.

Az emlékműbe vésett nyelvi hibáról azt mondta:

„Meg fogom alaposan vizsgáltatni, és ha hibát követtünk el, bocsánatot kell kérnünk, és intézkedni fogok a kijavítására.”

A miniszter Szabó Hedvig kinevezéséről is beszélt, mint mondta, nem kizárt, hogy hiba történt, hogy a meghallgatás elmaradt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.