Miért nem vetítik a legtöbb moziban a Majmok bolygója 2-t?

Tbg
a hetedik művészet
2014 július 21., 11:40
comments 123

Továbbra sem egyezett meg az Intercom és a Cinema City A majmok bolygója - Forradalom ügyében, így simán lehet, hogy a bemutató utáni második héten sem lesz látható a film a legtöbb magyar moziban.

A nyár nagy amerikai sikerfilmjeként beharangozott legújabb Majmok bolygóját a Cinema City egyszerűen nem fogadta be, nem tudott megegyezni a forgalmazó Intercommal. A Cinema City a maga 176 termével szinte monopolhelyzetben van Magyarországon, így a filmet a hazai mozik alig ötödében,  46 teremben vetítik.

Arról, hogy valójában min veszett össze a két cég, csak találgatások vannak.

Az biztos, hogy nem nagyon volt még Magyarországon ilyen: egy, a világon mindenütt nagy csinnadrattával megpörgetett filmet nem vetítenek a legnagyobb hálózatnál. (A Hopp volt ilyen, de azzal más országokban is problémák voltak.)

Nem kevés pénzről van szó

Mint azt az Aeon Flux blog megírta, a Cinema City a környező országokban simán meg tudott állapodni a helyi forgalmazóval, a lengyelek és a csehek ott nézhetik meg a filmet, ahol akarják.

Bár a két cég igyekezett udvarias hangú közleményben tudatni, hogy mind a ketten nagyon szerették volna, ha mindenütt vetítik a filmet, a várható bevételek ismeretében simán felmerül a gyanú, hogy többről is lehet szó annál, minthogy két kupec nem tudott megállapodni a vásárban.

Egy mozijegy átlagosan 1345 forintba kerül. Ez ötvenezer néző esetén 67,250 millió forint, százezer néző esetén több mint 130 millió forint bevétel.

Nem aprópénz ez, ebből a forgalmazó (Intercom) és a mozi (CC) is szépen profitálna. Pláne egy olyan sikermoziszegény hónapban, mint a július.

Beszéltünk az Intercommal is, de sokkal többet nem tudtunk meg annál, mint amit a múlt heti közleményében állított:

A mozikkal folytatott tárgyalásaink során semmivel sem szerettünk volna jobb vagy más feltételeket elérni, mint korábban bármilyen hasonló film esetén. Ennek ellenére a Cinema City mozihálózat úgy

döntött, hogy a világon óriási sikerrel futó filmet nem tűzi műsorára július 17-től.

Ilyen ez, minek teregetnének ki bármit is. Kicsit utánakérdezősködtem, és forgalmazói körökben két feltételezést hallottam vissza.

1.) Nem Is Annyira Sikerfilm

Az egyik feltételezés szerint túl magas a film amerikai forgalmazója, a Fox által megállapított kölcsöndíja. Márpedig a magas kölcsöndíj kockázatosabbá teszi a forgalmazást, vetítést, az pedig egyáltalán nem egyértelmű, hogy – amit az Intercom hetek óta markentingileg állít – A majmok bolygója – Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes, 2014) lenne a nyár sikerfilmje.

A mostai film előző része, A majmok bolygója: Lázadás (Rise of the Planet of the Apes, 2011) ugyanis egyáltalán nem aratott a magyar mozikasszáknál, mindössze 63 ezer nézőt húzott be.

Összehasonlításképpen: A Wall Street Farkasát, a Gru 2-t, a Vasember és a Jégvarázst is több mint 300 ezren nézték meg Magyarországon, de pl. a Megdönteni Hajnal Tímeára is több mint százezren vettek jegyet.

Tehát ezen magyarázat szerint az Intercom – az amerikai siker és elvárások miatt is – túlértékeli a filmet, és a Cinema City számára ez túl nagy kockázatot jelent.

A kérdés nem egyszerű: a Wall Street Farkasának váratlan hazai sikerét senki nem jósolta meg előre, ahogy azt sem feltétlenül lehetett látni előre, hogy A majmok bolygója - Forradalom az USA-ban második hete vezeti a toplistát, és megelőzte az előző rész bevételeit is. (A Lázadás 54 millió dollárral, a Forradalom 72 millió dollárral nyitott.)

2.) Megint Az a Fránya Polcpénz

A másik teória a Cinema City monopolhelyzetéből indul ki, amivel már több forgalmazónak meggyűlt a baja. Tekintve, hogy ez a cég uralja a magyar mozihálózatot, olyan feltételeket támaszt a forgalmazók felé, ami - nincs erre jobb szó - neki tetszik.

Ilyen például a bevásárlóközpontokban bevett polcpénzhez hasonlítható vászonhasználati díj (VPF).

Ezt az összeget a CC minden egyes külföldi film és terem után behajtja a forgalmazóktól. Ez nettó 500 euró (kb. 150 ezer forint), és - ugyancsak nem hivatalos forrásból - úgy tudjuk, amíg a vetített film termenként nem éri el az ezer eurós bevételt, a forgalmazó nem is lát a bevételből semmit.

A feszültség a CC és a magyar forgalmazók között évek óta fennáll, időnként hangot is adnak ennek a magyar filmesek, ki-ki vérmérséklete szerint. (Lásd pl.: Kálomista: Tel-Avivban döntik el, hogy melyik magyar film lehet sikeres) Ebben a cikkben bővebbet is találhat a háttérről.

A CC ezért is mondott le a magyar filmek esetében a VPF-ről - állítólag Andy Vajna filmbiztos nyomására, de tekintve, hogy itt magántulajdonban álló cégekről van szó, csak pletykák vannak arról, hogy valóban nem kell sápot fizetni a magyar filmek után a forgalmazóknak.

A forgalmazók azért tartják igazságtalannak a díj megfizetését, mert ugyanazt a polcpénzt látják benne, mint amit a nagy élelmiszerláncok kérnek a beszállítóktól. Szerintük önkényes díj az, amivel a CC velük akarja kifizettetni a magyarországi fejlesztései költségeit (IMAX, 4D-s, 3D-s termek kiépítése stb.)

Ezen elmélet szerint az Intercom most összeszedte magát, és megszerezvén egy igazi sikerfilmet, megpróbálja sarokba szorítani a vászondíjhoz ragaszkodó CC-t. Akár annak az árán is, hogy elesik 176 moziteremtől, és csak a maradék 46-ban nyomhatja a filmet.

Nem az Intercomnak áll a zászló

Ha ez az utóbbi az igaz, akkor nem áll jól az Intercom szénája: mint azt a cégtől megtudtuk, csütörtöktől vasárnapig, tehát az első hétvégén mindössze 20 ezren látták a filmet. Bár az Intercom szerint ezek kifejezetten jó számok.

Ez akár igaz is lehet, ha az előző részhez, a Lázadáshoz hasonlítjuk a húszezres adatot: 2011-ben 18.502 néző látta a nyitó hétvégén az első részt, tehát ehhez képest a húszezer jobb, mint a 18, bevételi oldalon 17%-kal többet ért el.

Azonban a Forradalom első hétvégéjét összehasonlítva két, a közelmúltban bemutatott látványos amerikai sikerfilmmel, már nem annyira döbbenetes ez a 45 moziban elért húszezer. A legutóbbi X-ment 51,190-en látták 51, a legutóbbi Tranformerst 72,157-en 58 moziban.

Ha tehát valóban ez lenne az Intercom és Cinema City közötti háború újabb felvonása, akkor úgy néz ki, nem az Intercomnak áll a zászló.

A két szemben álló fél egyelőre annyit közölt, hogy tárgyalnak, igyekeznek dűlőre jutni. A fentebb felvázolt elméletekre érdemben nem reagáltak, mint közölték, ez két magáncég ügye.

---

Kollégánk, Márk egyébként megnézte a filmet a hétvégén a Corvin moziban, meg is kérdeztük, hogy tetszett:

majmok

A filmet tehát ajánljuk mindenkinek!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.