Az Európa Tanács a KEHI vizsgálatainak felfüggesztését kéri

2014 július 24., csütörtök 7:13

"Aggodalommal tölt el, hogy a magyar állam megbélyegzi azokat a civil szervezeteket, amelyek kiállnak az emberi jogok és a demokratikus értékek mellett"

- mondta csütörtökön Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogokért felelős biztosa, miután nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyet két hete írt Lázár Jánosnak.

A levélben az amerikai születésű, de lett nemzetiségű Muiznieks arról ír, hogy július elején Magyarországra látogatott, hogy személyesen is megvizsgálhassa a Norvég Civil Alap körüli ügyet. Szerinte különösen aggasztó az a jelenség, hogy a magyar komány tisztségviselői azzal vádolják az Alapot, hogy magyar politikai erőket támogatott anyagilag. És hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) erre hivatkozva vizsgálódik a támogatott szervezeteknál.

Az Európa Tanács biztosa levelében arra kérte a magyar kormányt, hogy a jövőben tartózkodjon a civil szervezetek stigmatizálásától, és azonnal függessze fel a KEHI vizsgálatait egészen addig, amíg nem sikerül tisztázni, hogy ezeknek mi a jogi alapja. Az ET honlapja azt is megjegyzi, hogy még az idén publikálni fognak egy jelentést a magyar civil szervezetek helyzetéről.

Párhuzamusan Muiznieks levelével az ET publikálta azt a levelet is, amelyet Lázár János írt válaszként a biztos aggodalmaira. Ebben Lázár azt állítja, hogy a KEHI-nek igenis van törvényi felhatalmazása a vizsgálatokra, és a Norvég Civil Alap által kifizetett pénzek közpénznek minősülnek, azok törvényes felhasználása mellett pedig a magyar kormány nagyon elkötelezett.