Orbán véletlenül úgy érvelt, mint a radikális iszlamisták

POLITIKA
2014 július 28., 17:53
comments 163
photo_camera Fotó: MTI/Beliczay László

Csak nem akarunk lejönni a Tusnád-vonatról, de nincs mit tenni, még mindig rejteget újabb meglepetéseket. Most viszont, kivételesen, nem kifejezetten a liberális demokrácia végéről lesz szó.

"Egy nagy elismertségnek örvendő elemző szerint az amerikai puha hatalom ereje hanyatlik, mert a liberális értékek ma a korrupciót, a szexet és az erőszakot testesítik meg, és ezzel lejáratják Amerikát és az amerikai modernizációt"

- mondta a beszédben Orbán, de nem mondta meg pontosan, mi ennek a forrása. Az Index cikke szerint Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője megkereste, mire gondolhatott, és meg is találta: Joseph S. Nye cikkét idézte a Foreign Affairsből.

Csak éppen ő nem ezt írta.

Hanem ezt (a fordítás Filippov Gáboré):

"A közel-keleti autokratikus rezsimek kiirtották liberális ellenzéküket, és a legtöbb esetben a radikális iszlamisták maradtak az egyedüli másként gondolkodók. Ők táplálják tovább a korrupt rendszerek iránti dühöt, az amerikai politikával szembeni ellenállást és a modernizációtól való népi félelmeket. A liberális demokráciát úgy festik le, mint amely tele van korrupcióval, szexszel és erőszakkal - e benyomást erősítik az amerikai mozifilmek és televízió, gyakran súlyosbítva egyes különösen heves amerikai keresztény prédikátorok szélsőséges kijelentéseivel."

Vagyis nem Nye gondolja ezt erről, hanem szerinte a radikális iszlamisták érvelnek így. Illetve Orbán Viktor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.