Az RTL Klub megmutatta, miért vállalhatatlan Orbán kirohanása a civil társadalom ellen

POLITIKA
2014 július 29., 17:00
comments 109

A tévécsatorna kedd esti Híradójában hozta a mostanában megszokott hangulatot, de emellett sikerült még egy nagyot húzniuk: több millió magyar tévénézőnek magyarázták el, mi a probléma azzal, ahogy Orbán Viktor kikelt a hazai civil szektor ellen tusványosi beszédében.

Az RTL olyanokat kérdezett meg erről a beszédről, akik ugyan részesülnek norvég támogatásból, de tevékenységüket nehéz lenne a politikához kötni: gyógypedagógusokat, kutyakiképzőket és korrupcióellenes szakembereket.

A látássérültek számára kutyákat kiképző civil szervezet például arra kapott kétmillió forintot, hogy kutyás foglalkozást szervezzenek iskolákba, ezzel növelve a gyermekek szociális érzékenységét. A csatorna ezek után Orbán Viktor szavait idézte, amikor arról beszélt, hogy ezek a civilek akadályozzák az állam átszervezését.

A csatornán ezután szóba került az is, hogy beszédében Orbán olyan országokat állított be példaként, ahol sárba tiporják a szabadságjogokat. Viszont a miniszterelnök nem tért ki a Békemenetet szervező CÖF szerepére. A Civil Összefogás Fórumot több tízmillió forinttal támogatta a Fidesz pártalapítványa, emlékeztetett a Híradó. Keresték ezügyben a szervezet vezetőjét, Csizmadia Lászlót is, de ő válasz helyett azt mondta, épp publicisztikát ír a politika és a hazai civilek viszonyáról.

Ezek után szóba került még a Híradóban, hogy

  • Az ombudsman szerint kétséges, hogy vizsgálhatja-e a KEHI a Norvég Civil Alap támogatásait
  • Húszmilliárd forintot ad a kormány a veszteséges KLIK-nek, mivel a hatékonytalanul működő szervezet komoly gazdálkodási problémákkal küzd. 
  • Az államtitkár azt ígéri, szeptember elsejére minden diák megkapja majd a tankönyvét. 

Majd egy hosszabb riport következett Havasi Bertalan lökés-pöcsös ügyéről. Összefoglalták az összes részletet, és azt, hogy Havasi nem hozza nyilvánosságra azt a felvételt, ami az állítása szerint őt igazolná, mivel egy esetleges jogi eljárásra tartogatja azt.

IMG_20140729_184009

Az egész bejátszás jó volt arra, hogy a Híradóban is elhangozhasson a Magyar Nemzet jellemábrázolása Havasiról:

Mi a magunk részéről jeleznénk: a bunkóság, az agresszivitás, de még a lihegő szervilizmus sem tartozik a polgári, keresztény, konzervatív erények közé.

  • Végül kapott még egy nagyobb anyagot a Beckett"s bezárása, ami mögött az Együtt-PM korrupciógyanút sejt. 
  • És még a párt kapcsán beszéltek arról a Magyar Nemzet-értesülésről is, hogy az Együttnek hitelt kell felvennie az önkörmányzati választásokra, mivel áprilisban kiürült a pártkassza. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.