A várandósság nem nőies?!

anyaság
2014 július 30., 05:58

“A legtöbb nőnek a várandósság alatt és különösen utána nehézséget okoz visszatalálnia nőiességéhez, és fenntartani párja érdeklődését.”

"Ördög Nóra bemutatta, kismama is lehet nőies."

Csodálkozva olvastuk nemrég a fenti két újságcímet. A terhesség nem nőies? Hát akkor milyen? Rákerestünk, és nem először írtak le ehhez hasonlókat.

Írtunk már róla, az anyaság sokak számára egyáltalán nem vonzó, sőt. A női termékenység riasztóvá vált. Miközben mindentáthat a szexualitás, annak természetes következménye szinte idegenül hat egyre többek számára. Az ősi társadalmak termékenységkultusza már a múlté. A ma szépnek tartott nők nagy része nagyon fiatal és fiús testű, vagy eleve férfitestben született, mint a kifutók legújabb sztárjai, az androgün modellek.

Nőies = szexi?

Mit gondolnak vajon azok az emberek a nőiességről, akik szerint egy gyermeket váró, gyermekágyas, vagy akár egy szoptató anya nem nőies? Szerintünk az a probléma, hogy sokak szerint az anyaság az, ami nem nőies, méghozzá azért mert nem "szexi". Valószínűleg a fent emlegetett cikkek szerzői arra gondolhattak, hogy a nőiesség a szexuális vonzerővel egyenlő. Márpedig kit izgat egy terhes nő?! (Ami azt illeti sokakat, sőt vannak ilyen hmmm, extra igényeket kielégítő felnőtt filmek is.) Viszont egy mondatba tenni a szexet és a kismamát nyilvá botrányos lenne, így maradt az általános finomkodás és a nőiesség szexualitással való összemosása.

A nőiesség szerintünk egyáltalán nem egyenlő azzal, hogy a nő a párja, vagy akár a külvilág (konkrétan: vadidegen férfiak) fantáziáját megmozgató jelenség legyen. Nem is dolga.

A nőiesség sok mindenben megnyilvánulhat, a szexuális vonzerő nem minden. Nőies lehet egy mozdulat, egy arcvonás, az aggódás, a gondoskodás, az egész személyiség vagy egy része, és éppúgy lehet nőies egy fiatal lány, vagy egy idős nő. Nőies lehet valaki akár szépnek tartja környezete, akár nem. Ez nem a szexualitás szinonimája.

Galaxis útikalauz nőknek

Szexszel azonban mindent el lehet adni. Autót, joghurtot, könyvet, filmet, sőt, még az elvárt nőképet is. Szégyentelenül feszíteni szexi pózba vágva hosszú, hosszú lábakon, előnyös oldalak kihangsúlyozásával, egy kis képszerkesztővel itt, egy kis sminkkel ott és kész a Nő.

A divatmagazinok általában egyfajta útmutatóként jelzik, hogy a közgondolkodásban mit is jelent modern nőnek lenni. A magazinok által ábrázolt nőideált lehetetlen utolérni. A makulátlanná alakított női test csak szigorú paraméterek között elfogadható, ráadásul a legtöbb szerephez is társul egy elvárt kép. A terhes vagy kisgyerekes nőéhez is.

A provokatív testbeszéd helyett a kismamamagazinok címlapfotóin feszítő aktuális modell sokkal inkább eleganciát, anyaságot sugározza. Hol van már Demi Moore botránya, aki pucéron pózolva próbálta ezt a sémát áttörni? Az anyaság ma nem nőies, a szexepil nem a csomag része. A szoptató nő felháborító, gusztustalan, bújjon el, ha a gyerekét eteti, a mellek csak szexuális fantáziák tárgyai. A kismama legyen elegáns, bájos, de soha nem nyíltan szexuális lény. Viszont jó, ha érződik, hogy törekszik rá, hogy amint tud, ismét démoni döggé váljék - véli az egyszeri képszerkesztő és úgy tűnik, a pszichológus is.

Szexi démon, de csak a megfelelő időben

Maga a szülés az szigorúan aszexuális helyzet (Orgazmus, vagy szexuális stimuláció vajúdás alatt? Hát megőrült, aki ilyet kívánna? Szóba se jöhet, borzong a köz). Egy igazi(!) nő szülés után viszont szigorúan legyen szexuálisan vágykeltő, különben vége a világnak - érződik a nőiességet féltő címekből.

Ezek a megszólalók ráadásul a párkapcsolat ideális szinten tartását is a nők felelősségévé teszik. Ha nem szexi, megnézheti magát, majd sírhat, ha vége a házasságának. Minek anyukásodott el, vonogatja a vállát az egyszeri megmondóember. Tetszett volna legalább orálisan rendelkezésre állni, hosszú ám az a hat hét. Fenn kell tartani a párunk érdeklődését - mondja Bagdy Emőke is, hát láttátok.

Viszont ha van sapka ha nem, lesz hol hibázni hála az égnek. Ha nem elég szexi és készséges a menyecske, szégyellje magát, de akkor szégyellje csak igazán, ha szexuálisan is kívánós. Egy terhes nő lehet nőies, de azért csínján azzal is.

Hogy ő kívánja a szexet? Na de pocakkal? Ugyan kérem, az bizonyos felnőttfilmekben helyén van, de hát mégis a gyerekem anyja, nem tudok rá "úgy" nézni. Hallottunk már ilyet? Ugye, ugye...

A férfiasságot érdekes módon nem kizárólag a szexualitás jellemzi. A nőket azonban továbbra is beskatulyázzák.

Szerintünk a terhesség és szülés időszakában sem kell visszatalálni a nőiességünkhöz. Az a sajátunk. És ezer színe van.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.