Hónaljkutya, szottyadt has az új szépségideál?

életmód
2014 július 30., 05:51

Tudtad, hogy újabban mindenki szép? Új divathullám nyaldossa az internet partjait. A kölcsönös tisztelet és elfogadás jegyében már nincs olyan, hogy ronda vagy gyönyörű, szép vagy szebb. Ilyet már nem lehet mondani. A szépség régi kategóriái elavultak?

Az arányos, szimmetrikus, photoshoppal tovább tökéletesített szépségideál ellenében mozgalom szerveződik. Pellengérre állítják a hagyományos szépséget, és az eddig előnytelennek vagy kevéssé esztétikusnak tartott dolgok lettek az új szépség ismérvei.

A hónaljkutya, a szőrös női láb, a fodrozódó háj, a kinyúlt bőr is szép az új természetesség jegyében. Nem takargatnivaló, hanem büszkeség tárgya a terhességtől megereszkedett, csíkos női has. Büszkén pózolnak nők nagymértékű fogyás után lifegő bőrlebenyekkel, sőt, mindezt meg is mutatják nekünk az újságokban. Vagy ha nem mutatják meg az egyikben, ebből lesz hír a másikban. Madonna, akin egy tenyérnyi hely sincs, amit meghagyott volna természetes valójában, némi késéssel reagálva az új divathullámra (mű)hónaljszőrt villantott. Lázadás?

A tökéletlenség kultusza - az itthon talán pont ezért népszerűtlen - HBO sorozatban, a Csajokban tetőzik. Nyilván vannak olyanok is, akik egyenesen viszolyognak a nem szép részletekkel is bíró test szépségként való ábrázolásától. Most akkor valójában arról van szó, hogy a ronda lett a szép? - kérdezik borzongva.

Vállald önmagad!

Ezek a természetességet preferáló nők azt üzenik, hogy ők különlegesek. Nem állnak be a sorba, nem akarnak (vissza)változni ha megváltoztak. Elfogadják magukat, sőt, arra biztatnak, hidd el, te is szép vagy, mi mind szépek vagyunk. Úgy vagy szép, hogy mindezért semmit sem kell tenned. A természetesség a legszebb. Mindenki egyenesen gyönyörű, úgy ahogy van, kendőzetlenül és teljes egészében. Hagyd a fenébe a rád kényszerített normákat, a megfelelési kényszert, mindez csak társadalmi elvárás. Végy egy nagy levegőt, vedd már észre, sosem fogsz pont úgy kinézni, ahogy szeretnél. Az erőlködés helyett inkább érezd jól magad! - üzenik.

A maga módján persze mindenki szép, ez vitathatatlan. Ki így, ki úgy. Van aki elragadó kisugárzása miatt, van aki modelleket megszégyenítő, vagy épp makulátlanra kidolgozott teste, csillogó szeme, dús haja, mosolya, szeplői, humora, lendülete, okossága, kedvessége miatt. A sor végtelen. Ez persze nem zárja ki azt, hogy legyenek hibáink. Sőt, attól vagyunk emberek, hogy egy csomó hibánk van. Ettől még a legtöbben nem a hibáinkat szeretjük kidomborítani, ezeket inkább rejtegetni vagy még inkább kijavítani igyekszünk. Igen, azért hogy tetsszünk. Elsősorban magunknak.

A magazinok tökéletes viasztestű nőket hazudó világa ellen persze a legradikálisabb válasz az, ha azzal teljes mértékben ellentétes dolgokat mutatunk: mi, igazi nők pattanásosak, lenőtt hajúak, szőrösek, hájhurkásak vagyunk. Ez van. Illetve ez is van. Kin ez, kin az. De vajon úgy kell-e harcolnunk a művi tökéletesség kultusza ellen, hogy az ellentétével villogunk? Közelebb visz ez minket önmagunk elfogadásához? Vagy most majd a valóban klasszikus szépségnek számító nők szégyellhetik magukat?

Minden szép, ami természetes?

Szerintünk nem. Nem minden szép ami természetes. Ez nem igaz. A szépség létezésének tagadása egyszerűen értelmetlen. Mindenki lehet szép, és bizony vannak másoknál szebb emberek. Sőt a szépség sem egy univerzális kategória. Ízlés kérdése is kinek mi a szép, vonzó, kívánatos, ideálisnak tartott külső, vagy belső vonás. A "hibáink" is hozzánk tartoznak.

A szépséget ezért éppúgy nem érdemes a képtárak és a magazinok művi, művészi szemén át nézni, mint a kendőzetlen valóság feltárásán keresztül.

Az önelfogadáshoz vezető út szerintünk nem az, hogy tagadjuk az évszázados szépségideált, és kinevetjük azokat, akik követni akarják ezeket a normákat. Ha így teszünk, akkor továbbra is ott tartunk, hogy a külső jegyek alapján ítéljük meg az embereket, vagy akár saját magunkat.

Talán fontosabb ennél, hogy tudjuk, egyetlen hús-vér ember sem lehet minden porcikájában, kívül-belül tökéletes sőt a változás is az életünk része. Nem kell ennek túl nagy feneket keríteni.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.