Sevillában bírság jár az utcai hangoskodásért

életmód
2014 július 30., 12:05
comments 23

Egy új rendelet alapján a „rendkívüli hangos” utcai tevékenységet 300 és 300 ezer euró közötti összeggel büntetheti a rendőrség. A rendelkezések célja, hogy biztosítsa a város csöndjét és nyugalmát, így a tevékenységek széles körét vonják új szabályozás alá: korlátozzák a bárok és kávézók külső teraszainak működését, de tilos lesz hangosan énekelni az utcán vagy vezetés közben túl hangos zenét hallgatni.

A városvezetés szerint a rendelet figyelembe veszi a lakók pihenésre való jogát és a gazdasági tevékenység fejlődésének kívánalmait is. Az intézkedések elsősorban a kávézók és bárok tevékenységére összpontosítanak, amiknek a vendégei rendszeresen tömegbe verődnek az utcán. Az új szabályozás alapján tilos lesz külső teraszon tévét üzemeltetni és az utcán álló vendégeket kiszolgálni. A bárpultosok nem guríthatnak söröshordókat az utcán, és nem húzogathatnak székeket a külső teraszok ki- vagy összepakolásakor. Azok a vendégek, akik túl hangosan beszélgetnek az utcán, szintén pénzbírság elé nézhetnek.

A rendelkezéscsomag nem érinti a karaoke és éjszakai bárok üzemeltetését, ezért sok lakos kevesli az elfogadott szabályokat. A helyiek évek óta sürgetik a várost uraló zaj visszaszorítását. Tavaly egy petícióban több mint 4 ezer lakos szólította fel a városvezetést a helyzet megváltoztatására.

A lakosok petíciójában akkor az állt:

„El tudják képzelni, milyen, amikor 100 ember ordít az ablak alatt focimeccsnézés közben? A gyerekeink nem tudnak teljesíteni az iskolában. Amikor reggel munkába indulunk, máris kimerültek vagyunk.”

(MTI via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.