Szíria Snowdenje felfedte Aszad haláltáborainak igazi arcát

Az amerikai külügyi bizottság csendben, elborzadva figyelte a képeket, amiket egy baseball-sapkát, napszemüveget és kapucnit viselő szír férfi mutatott nekik. Videó- és hangfelvétel a férfi biztonsága érdekében nem készülhetett - írja a Daily Beast.

Alex Wong/Getty Images

(A brutális képek egy részét itt lehet megnézni. Tényleg csak azoknak ajánljuk, akik fel vannak készülve rá.)

A Caesar néven ismert férfi a szíriai rendőrség egykori tagja, aki éveken keresztül, 55 ezer fotón dokumentálta a rezsim brutalitását. Aztán aprólékos tervezés után kijutott, és kijutattta a bizonyítékokat is Szíriából. Saját, és hozzátartozói biztonsága érdekében viszont nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. Képei egy része korábban megjelent a sajtóban, most a bizottság hallgatta meg.

Ő nagyjából a szír rendszer Snowdenje, persze azzal együtt, hogy Aszad módszereit ismerve sokkal nagyobb kockázatot vállalt, mint a volt NSA-alkalmazott.

Képein 11 ezer civil megkínzását és meggyilkolását dokumentálta, gyakorlatilag haláltábori körülmények között. Azt mondja, még legalább 150 ezer embert tartanak fogva hasonló módon Szíriában.

“Nem vagyok politikus. Azért jöttem, hogy elhozzam a szír nép üzenetét: népirtás folyik ellenünk, amit a világ legrosszabb terroristája, Bassár el-Aszad vezet.”

David Crane, háborús bűncselekmények ügyével foglalkozó ügyész azt mondta, az ő szakmájában nagyon ritka, hogy valaki ilyen egyértelmű bizonyítékot tudjon mutatni,

de ami ezen a képeken szerepel, az olyasmi, amit Auschwitz óta nem láthattunk.

Frederic Hof, a külügyminisztérium egykori magas rangú munkatársa szerint a képek után védehetetlen lesz mindenfajta együttműködés az Aszad-rezsimmel. A meghallgatás után a republikánus és demokrata képviselők egyaránt arról beszéltek, az amerikai kormány nem tesz eleget az emberiesség elleni bűncselekmények megállítása érdekében.

Az ember nem akar odanézni, de muszáj. Ez történik éppen most Szíriában, és tennünk kell valamit, hogy ezt megállítsuk - mondta Elliot Engel demokrata képviselő.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.