Obama elismerte, hogy a CIA megkínzott embereket a 2001-es terrortámadás után

külföld
2014 augusztus 02., 11:33

Barack Obama pénteken élesen kritizálta az amerikai hírszerző ügynökség eljárását, amit a World Trade Center elleni támadás után léptettek életbe terroristagyanús személyekkel szemben. Kritikáját azzal együtt fejtette ki, hogy elmondta, meg tudja érteni, az ügynökség miért nyúlt ezekhez az ellentmondásos kihallgatási technikákhoz egy olyan eset után, mint amilyen az ikertornyok megtámadása volt. Ugyanakkor ezek olyan lépések voltak, melyek szembe mentek az ország értékeivel.

Obama szerint akkor országuk átlépet egy határt, viszont arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad álszentnek lenniük: a CIA ügynökei akkor elképesztő stressz és félelem közepette dolgoztak.

Obama vallomása annak is szólt, hogy hamarosan nyilvánosságra fognak hozni egy szenátusi jelentést, ami élesen fogja majd kritizálni a CIA-t a gyanúsítottakon elvégzett kínzásokért, amit olyan esetekben is alkalmaztak, amikor a kihallgatás során nem is sikerült semmiféle életfontosságú információt megszerezni.

Obama nem sokkal beiktatása után, 2009-ben tiltotta be a kínzásokat az ügynökségnél, ez az ígéret része volt kampányának is. Ezeket amúgy ott erősített kihallgatási technológiáknak nevezték.

Az amerikai elnök egyben megvédte a CIA igazgatóját, John Brennant, aki csütörtökön bocsánatot kellett kérnie a szenátus hírszerzési bizottságától, mert kiderült, a CIA megfigyelte az ügynökség vitatott fogva tartási gyakorlata és erőszakos vallatási módszere ügyében vizsgálatot folytató kongresszus számítógépeit. Obama biztosította, hogy ennek ellenére is töretlen a bizalma iránta. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.