https://444.hu/assets/kinainok.jpg

A férfiak háborúiban a nők csak áldozatok lehetnek?

2014 augusztus 3., vasárnap 17:56
111

Süllyed a hajó, kigyulladt a a ház, rakéták robbannak a környéken? Először a nőket és a gyermekeket mentsék! Állandósult szófordulat, a hírekben, hogy a civil áldozatok számát női és gyerekéletekben mérik. Ez kellően rémes és megindító ahhoz, hogy a pusztítást érzékelni tudjuk - állítólag.

Eskü Ukrajnában Fotó: AFP

Nem minden nő civil (és egyben potenciális áldozat) a fegyveres konfliktusokban, és nem minden civil áldozat nő vagy gyerek. Ha a sajtó tényleg a legvédtelenebbeket akarná számba venni, a gyermekek mellett nem a nőket, hanem a fogyatékos vagy idős embereket számlálná az áldozatok között – írja a The New Yorker szerzője, Emily Greenhouse.

Azt a szerintünk igen érdekes problémát feszegeti cikkében, hogy a háborúk civil áldozatainál kizárólag nőkről és gyerekekről ír a sajtó, állandósítva azt az idejétmúlt elképzelést, hogy a nők, mintha gyerekek volnának, különleges védelmet igényelnek. (Nyilván azért, mert a termékeny testük a nép jövőjének záloga, így hát minden nőt védelmezni kell a harcokban, vagy valami ilyesmi.)

Fotó: AFP

Huszonegy ember és egy nő meghalt a kibontakozott lövöldözésben - írta az MTI nemrég sokak nagy derültségére, ők pedig nem érzékelték, mi is ezzel a probléma. Feltételezhetően nem arról van szó, hogy a hírszerkesztő szerint a nők nem emberek, csak a női áldozat ártatlanságát próbálta ezzel hangsúlyozni a férfiakéval szemben. Ha az ember nő, akkor csak elszenvedője lehet az erőszaknak, míg minden felnőtt férfi értelemszerűen harcosnak számít? Nyilván nem, csak így szoktuk meg, hogy a nők és a gyerekek a fegyveres konfliktusok áldozatai, a férfiak pedig azok, akik elfoglalják, felrobbantják, parancsot adnak, erőszakot tesznek, háborút indítanak és békét kötnek.

Ehhez képest a valóság az, hogy sok nő vesz részt fegyveres konfliktusokban harcosként, de érthető módon sok ember számára még mindig nehéz ezt elhinni. (Különösen úgy, hogy ezzel együtt még mindig része a háborús eszköztárnak a leigázandó területen élő nők tömeges megerőszakolása.)

Fotó: AFP

A harcoló alakulatokban egyre elfogadottabb a nők részvétele, és nemcsak az izraeli seregben. A legfrissebb tudósítások szerint még az ISIS soraiban is harcolnak nők, (igaz, külön egységben), és bizony más terrorszervezetekben sem ritka a női szárny kialakítása. Sőt, az afrikai polgárháborús tapasztalatok azt mutatják, a gyermekkatonák között is rengeteg lányt (lehetett) találni.

Az amerikai hadseregben tavaly óta minden egységnél, így a kommandósok között is szolgálhatnak nők, megkülönböztetés nélkül. Vajon mit mutatnak az eddigi tapasztalatok, ezek a nők sebezhetőbbek férfi társaiknál és a védelmükre szorulnak?

Olvassátok el a cikket, kiderül.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt