Új korszak jöhet az űrutazásban: működik a hajtómű, aminek a fizika törvényei szerint nem lenne szabad működnie

meghökkentő tudomány
2014 augusztus 03., 19:52
comments 219

Komoly áttörést hozhatnak az űrutazásban azok a kísérletek, melyek most zajlanak az Egyesült Államokban.

A NASA houstoni központjában vizsgálták azt a hajtótechnológiát, aminek lényege, hogy mikrohullámokat ütköztetnek egy zárt térben, és ennek segítségével tolóerőt állítanak elő. És a jelek szerint ezek sikeres kísérletek voltak, ami főleg azért érdekes, mert ezt korábban rengetegen egyszerűen lehetetlennek tartották.

Roger Shawyer brit tudós még a kétezres évek közepén jelentkezett ötletével.  Az egész tényleg annyi, hogy az elektromos energiát mikrohullámok segítségével hajtómű hajtására használja fel. A mikrohullámok létrehozásához pedig a napenergia jelentené az energiaforrást, azaz üzemanyag nélkül, örökké működő hajtómű lenne az eredmény.

Akkor komoly tudományos vita bontakozott ki az ötletről, rengetegen tartották az ötletet képtelenségnek, és amellett érveltek, hogy a New Scientistnek le sem kellett volna hoznia a cikket.

photo_camera (via NASA/Glenn Research Center)

Bár a hajtómű működése a relativitáselmélettel összefér, a lendületmegmaradás ismert törvényének ellentmond.

Az EmDrive névre keresztelt hajtóműben viszont a kritikus hangok ellenére is láttak fantáziát a kínaiak, és tavaly el is készültek egy modellel, ami képes volt 720 millinewtonos tolóerő elérésére, ami már elég lehet egy műhold pályára bocsájtásához. A kínai eredmények viszont nem vonzottak túl nagy médiavisszhangot, a Wired szerint a nyugati tudósok egyszerűen nem hitték el, hogy igazak.

Közben egy amerikai tudós, Guido Fetta is elkezdett dolgozni a maga üzemanyag-nélküli elektromágneses hajtóművén, és az eredményei annyira meggyőzőek voltak, hogy végül a NASA is beleegyezett egy tesztbe. Az eredményeket július 30-án hozták nyilvánosságra. És bármekkora megdöbbenést is keltett ez azóta, a jelek szerint a kísérlet sikeres volt.

A NASA kutatási anyagát angolul itt lehet elolvasni. Öt kutatójuk összesen nyolc napon át tesztelte különféle konfigurációkban a hajtóművet, és arra jutottak, hogy ugyan a kínai tudósokéhoz képest jóval kisebb, de 30-50 mikronewtonos tolóerő előállítására képes volt az eszköz.

A kutatók szerint a hajtómű a szubatomikus részecskék folyamatos keletkezésének dinamikáját használja ki. Ebből még ugyan nem lesz azonnal működőképes hajtómű, de a NASA szerint mindenképpen további kutatásokat és kísérleteket érdemel a lépés.

Ha a további kísérletek is sikerrel járnak, az alapjaiban forgathatja át az űrutazás világát: az eddig használt hajtóművekhez képest ez a modell sokkal kevesebb energiát használ, negyedakkora súlyt nyomna, és üzemanyag nélkül lenne képes működni. (via Wired, Space)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.