Izrael újabb tűzszünettel próbálkozik

külföld
2014 augusztus 04., 05:03
comments 4

Vasárnap este a Gázai övezet északi részén egy izraeli rakéta hét embert ölt meg. A Hamas nem közölte a légicsapás pontos helyét. Korábban, vasárnap délelőtt ismét ENSZ-iskolát lőttek Rafahban az izraeli tüzérségi erők, a támadásban tízen meghaltak. Az épület környékén több száz, a támadások elől menedéket kereső palesztin tartózkodott. Este ismerte be az izraeli hadsereg, hogy valóban támadtak egy célpontot a környéken, ami az iskola közvetlen közelében volt. A támadást Amerika és az ENSZ is elítélte. Ban Ki Mun erkölcsi gyalázatnak és bűncselekménynek nevezte azt.

photo_camera AFP PHOTO / JACK GUEZ

Az Izraeli Védelmi Erők közben bejelentette, hogy egyes alakulatai csak a Gázai övezet keleti sávját foglalják el, míg mások visszatérnek Izrael területére, de a közelben maradnak. Más források úgy tudják, hogy az izraeli haderő nagy része már elhagyta az övezetet és csak délen, Rafah városában maradt gyalogsági erő.

photo_camera AFP PHOTO/ MOHAMMED ABED

Hétfőre Izrael hétórás, humanitárius tűzszünet hirdetett. Délelőtt tíztől délután ötig lenne érvényben, a fegyvernyugvás alól kivételt képezne Rafah. Joáv Mordeháj tábornok kiemelte, hogy

ha a tűzszünetet megsértik, az izraeli hadsereg válaszcsapást fog mérni a palesztin rakéták kilövésének helyére".

A tábornok  felszólította két, hogy Hán-Júnisztól keletre fekvő palesztin falu, Abbaszán el-Kabira és Abbaszán el-Szagira lakóit, hogy reggel 8 órától térjenek vissza otthonaikba. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.