Kapaszkodjanak meg, az ELTÉ-n a Szózat helyett az Örömódát játszották

oktatás
2014 augusztus 05., 10:01
comments 326

El tudja ön képzelni, hogy az iskolai ünnepségek örök kedvence, a tanévnyitók/zárók végén felcsendülő Szózat nem hangzik el egy oktatási intézmény ünnepségén?

Mert Staudt Gábor jobbikos képviselő ezen nagyon felhúzta magát, éppenhogy nem hazaárulózta le az ELTE Társadalomtudományi Karának vezetőségét. A kar diplomaosztó ünnepségén ugyanis az Örömódával zártak, nem a Szózattal.

Értik, nemhogy lemaradt a Szózat, hanem éppen az Örömóda ment helyett. Az EU-s himnusz.

Staudt képviselőként írásbeli kérdést is intézett Balog Zoltán miniszterhez. Például azért, mert "Véleményem szerint veszélyes az, ha az Európai Uniótól, amely nem egy föderatív állam , olyan jelképeket veszünk át, amelyek nem jelentenek semmit, csak egy ideológiai katyvasz t képviselnek."

Sőt:

"Az pedig még ennél is vészjóslóbb, ha ezekkel a semmit sem jelent ő álszimbólumokkal akarjuk helyettesíteni a magyar nemzeti jelképeinket".

Staudt meg is kérdezte Balogot, hogy ő is úgy gondolja-e, hogy "ameddig Magyarország szuverén állam, addig ragaszkodnia kell nemzeti hagyományaihoz és jelképeihez, és nem engedhető meg, hogy azokat egy oktatási intézmény vezetése önkényesen lecserélje?" És mit kíván tenni, hogy

"a kar szereptévesztő magatartása ne terjedjen el más oktatási intézményekben is"?.

Balog nevében Rétvári Bence államtitkrá válaszolt.

Nincs olyan jogszabály, vagy fenntartói utasítás, mely szabályozná, hogy egy felsőoktatási intézmény diplomaosztó ünnepségén milyen zeneműveket lehet vagy nem lehet játszani, és nem is áll szándékunkban ilyet bevezetni. Ez az adott felsőoktatási intézmény hatáskörébe tartozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.