Egy ujgur városban kitiltották a szakállas férfiakat a tömegközlekedés járműveiről

külföld
2014 augusztus 06., 09:47
comments 13

A hosszú szakállas férfiak mellett a fátylat viselő nők sem utazhatnak többet tömegközlekedésen Kína muzulmán többségű Hszincsiang-Ujgur autonóm területének egyik városában.

A karamaji hatóságok megtiltották, hogy a hosszú szakállt, illetve ruházatukon iszlám félholdat viselő férfiak, valamint a hajat és a nyakat eltakaró hidzsáb, a csak a szemet szabadon hagyó nikáb kendőt, illetve az egész testet elfedő burkát viselő nők felszálljanak a tömegközlekedés járműveire.

Az intézkedés, amiről a Karamaj Zsipao, a kommunista párt helyi lapja számolt be, az felháborította az ujgur jogvédőket.

Az ellenőrző csoportokkal való együttműködést elutasítók rendőri intézkedésre számíthatnak. Az intézkedés augusztus 20-ig, egy helyi sportesemény végéig lesz érvényben.

Hszincsiang-Ujgur autonóm területen mintegy tízmillió türkmén származású, muzulmán hitű ujgur él, és sokan ellenségesen állnak a pekingi kormányhoz, ami rendre semmibe veszi a kisebbségi jogokat a térségben. A feltételezések szerint a helyi radikális csoportjuk követte el a hatóságok szerint az elmúlt hónapok több véres merényletét a térségben.

Emberjogi csoportok szerint Pekingnek az ujgurok kultúrája és vallása ellen irányuló elnyomó politikája tovább növeli a feszültségeket az autonóm területen. A hatóságok idén jelentős mértékben korlátozták a térségben a muzulmán böjti hónap, a ramadán megtartásának lehetőségét, és ismétlődő kampányokat folytatnak az iszlám fátyol viselése ellen.

A kínai állami média vasárnap jelentette, hogy mintegy száz ember – 59 "terrorista" és 37 civil - halt meg a múlt héten egy Jarkand járásban kitört összetűzésben. A májusban a terület székhelyének, Urumcsinak egyik piacán elkövetett, 39 ember életét kioltó merénylet után a kormány bejelentette, hogy nagyszabású terrorellenes kampányba kezd. Egyebek közt megszigorították az ellenőrzést a térség tömegközlekedési eszközein. Júliusban az urumcsi hatóságok a gyufától és cigarettától a joghurtig egy sor tárgy felvitelét tiltották meg a városi buszokra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.