Az ember, aki a teljes amerikai fegyverlobbit magára haragította

külföld
2014 augusztus 07., 12:16
comments 161
photo_camera "Az Armatix iP1, az okospisztoly". Via Wikipedia.

Ernst Mauch már több mint harminc éve a Heckler & Kochnál dolgozik. Ha ön fegyverbuzi, ennyit elég is mondanom. Ha nem, annyit elárulok, hogy

valószínűleg Oszama bin Ladent is egy HK-val lőtték agyon.

A cég egyik legújabb terméke, a legendás amerikai M-16-ost és a tán még legendásabb M4-est továbbgondoló HK-416-os, amit az amerikai különleges erők parancsnokságával közösen fejlesztettek. Arról annyit, hogy egyelőre nem tudják, mennyi az üzemideje, mert

az évek óta tartó tesztek során még egy sem romlott el.

Na, Mauch ennek a cégnek az egyik leglegendásabb mérnöke. Most mégis az ő fejét követeli az egész amerikai fegyverlobbi.

Hogy miért?

Nos, Mauch összeállt az Armatrix nevű müncheni techcéggel, és közösen kifejlesztették az iP1-est, egy olyan pisztolyt, amit csak akkor lehet elsütni, ha a használója viseli a fegyverhez járó okoskarkötőt, ami vezeték nélküli kapcsolatban van a fegyverrel.

A fegyverlobbi attól tart, hogy az amerikai kormány kötelezővé teheti a rendszert minden fegyvernél. És ez szerintük sértené minden amerikai az alkotmány 2. kiegészítésében biztosított jogát a szabad fegyverviselésre.

Hogy miért, azt ne tőlem kérdezzék.

Az iP1-est az USÁ-ban elsőként a kaliforniai Oak Tree Gun Club árulta, de már kivonta a forgalomból, mert több százan tüntettek a bolt előtt.

Mauch amúgy bűntudatból tervezte a fegyvert. "Fáj a szívem, hogy olyan emberek vesztik életüket, akikről sosem gondolnánk, hogy fegyver végezhet velük. Gondolj bele, van egy szép, szerető családod, és egyszerűen lelőnek. Ez beteges" - mondta. (Via The Washington Post. A cikket Monty Aal írta, aki hollan és magyar, és a gyakornokunk.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt