Botrány Olaszországban: a Costa Concordia kapitánya tartott pánikkezelési tréninget egy egyetemen

bűnügy
2014 augusztus 07., 09:33
comments 15
photo_camera Francesco Schettino Rómában.
AFP PHOTO / VINCENZO LIVIERI

"Tudom, hogy kell reagálni az ilyen helyzetekre, tényleg" - magyarázta a Twitteren Francesco Schettino, a 2012 januárjában elsüllyedt Costa Concordia kapitánya, hogy miért is alkalmas pánikkezelési tréning tartására.

Schettino egy római egyetem kriminológia-hallgatóinak adott elő arról, hogy mit kell kezdeni a helyzetekben, amikor az ember pánikba esik. Mert neki van tapasztalata:

  • Hajója, a Costa Concordia 2012 januárjában feneklett meg, majd borult fel Giglio szigeténél.
  • A hajón 3119 utas és 1023 fős személyzet volt.
  • Közülük 32-en vesztették életüket a tragédiában.
  • Schettino az elsők között hagyta el a hajót.
  • Ő állítja, hogy véletlenül esett egy mentőcsónakba.
  • Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, pere még tart.

Az olasz oktatási miniszter, Stefania Giannini szerint "aggodalomra ad okot", hogy Schettino szemináriumot tartott a hallgatóknak. Az olasz szenátus több tagja annak a tanárnak a kirúgását követeli, aki felkérte Schettinót az előadásra. (Via Ansa. A cikket holland-magyar gyakornokunk, Monty Aal írta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.