Ha esetleg valamiért azt gondolta volna, hogy normális az idei nyár: hát, nem az!

időjárás
2014 augusztus 08., 03:31
comments 11

Az elmúlt több mint 110 évben mostanáig mindössze kétszer volt ilyen csapadékos, egyszerre meleg július, mondta Kovács Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője. Kollégája, az előrejelzési főosztályt vezető Bonta Imre szerint minden nyáron vannak néhány napos időszakok, amikor sok a zápor, zivatar és meleg is van, de az elmúlt hetek monszunja

szokatlan.

További éleslátó észrevételeik:

  • Az elmúlt években megszokhattuk a hetekig tartó száraz nyári hőhullámokat, "idén azonban más arcát mutatja a nyár".
  • A fülledt idő miatt az elmúlt heteket "igen melegnek érezzük".
  • Júliusban sok volt a felhőszakadás.
  • Augusztus elején is.

És két érdekes adat:

  • Júliusban helyenként 150-200 milliméter eső is esett, az országos átlag pedig 113 milliméter volt, ami kétszerese a sokéves átlagnak.
  • Budapesten augusztus 3-án 43, 6-án 76 milliméter eső esett, vagyis hat nap alatt esett két és félszer annyi eső, mint átlagosan az egész hónapban szokott.

(Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.