IGEN! Szelektálni érdemes, még ha egybe gyűjtik, akkor is

Egyéb
2014 augusztus 07., 22:41

Pár napja közöltük az alábbi videót, azzal a tanulsággal, hogy "a kukások nem szarakodnak a különböző típusú hulladékok szétválasztásával, hanem egymás után szépen beöntik ugyanoda az előzőleg szétválogatott hulladékot."

link Forrás

Úgy tűnik elhamarkodott kijelentés volt. A szelektív hulladékgyűjtést magasabb szinten ismerő olvasóink egyértelműen cáfolták a kukásokra kimondott éles véleményt.

A térség hulladékkezeléséért felelős cég honlapján olvasható bejegyzés tisztázza a helyzetet:

"Nyíregyházán 2012-től megváltozott a szelektív hulladékgyűjtés rendje, amikor megépítésre került az új hulladék válogató csarnok. A csarnok eszközrendszerének köszönhetően lehetővé vált a papír és műanyaghulladékok körzetenként egy hulladékgyűjtő gépjárművel történő begyűjtése.

Ez a megoldás költséghatékonyabb és környezetkímélőbb az eddig megszokott rendszertől. Hiszen nem két járat gyűjti a szelektív anyagokat, hanem egy. A hulladékok válogatása pedig mindenképpen szükséges, mivel sajnos sok esetben olyan anyag is kerül a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe, amelynek nem ott a helye.

Hosszú éveken át megszokássá vált, hogy a sárga színű konténerbe a műanyag,- fém és italoskarton hulladék kerül, a kékbe pedig a papír, amin változtatni, az edényeket lecserélni nem ésszerű megoldás. A szelektálás a továbbiakban is alapvető fontosságú, viszont az, hogy a papír nem a kék konténerbe kerül hanem a sárgába, nem okoz gondot, mivel a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központban alaposan átválogatásra kerül a beszállított szelektív hulladék.

Jogos lenne az a felvetés is, miszerint így a Hulladékudvarokban sincs jelentősége a hulladékok szelektálásának. Mivel a Hulladékudvarok felügyelettel ellátott területek az ott dolgozó kollégák rögtön meg tudnak győződni a helyes hulladékkezelésről, így az onnan beszállított edények tisztán azt a hulladékot tartalmazzák, aminek a gyűjtésére szolgálnak, így tartalmukat szükségtelen szelektálni.

A tömör lényeg: szelektíven gyűjteni a hulladékot igenis megéri és szükséges, mint ahogy a színes konténereket használni is az. Viszont a mostani gyakorlat enged annyi rugalmasságot, hogy a papír és műanyag hulladék egymással keveredhet."

Tehát a szelektálás ebben az adott esetben nevelő célzatú, a papírt, műanyagot magába fogadhatná egy konténer is.

Viszont ha hirtelen eltűnnének a megszokott külön kukák, mélybe zuhanna a szemétválogatási morál, és a banánhéj-kávézacc-pörköltszaftos törlőkendő biztosan beszivárogna a tiszta papír-műanyag-üveg szentháromságba.

Zárásképp egy kellemesen friss mozgókép, ami fényt derít a szemét útjára, és bemutatja a válogatást végző szorgos kollégákat.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.